Hur har kvinnors roller förändrats sedan 1900?

Kvinnornas roll

  • Kvinnor kan rösta i USA, har jobb, äga egendom.

Fler förändringar
Födelse kontroll har gjort enorma förändringar i kvinnors liv. Före 1900, de flesta kvinnor var gravida eller ammande spädbarn under större delen av sitt vuxna liv. Ekonomiskt, kvinna hade nästan att vara gift, och att vara gift ofta inneburit en graviditet var 12-24 månader eller så. Förlossningen var farligare än krig, så upp till 25% av kvinnorna dog när de var ganska ung. Spädbarnsdödligheten var hög, så många av barnen dog innan 3 års ålder.

År 1900 i västra länder fanns det mycket öppna några yrken för kvinnor, förutom jordbruk, vissa servicebranscher och vissa industriarbeten. Många fattigare kvinnor fått göra fabriksarbete (mellan graviditeter), eller ännu värre, ta dåligt betalda jobb inom servicenäringarna (catering, städning och så vidare). År 1900 i många länder var ett stort antal kvinnor anställda i hushållstjänster.

Viktigaste bättre ("medelklass") jobb tillgängliga var skola undervisning och omvårdnad, följt alltmer av kontorsarbeten av olika slag och även arbete som telefonister. (Telefonväxlar var manuella 1900). Det fanns också en handfull kvinnor universitetslärare i 1900, men egentligen bara en handfull, som mycket få kvinnor gick till högskola sedan.
I skolaundervisningen fick kvinnor ofta endast att hålla sina jobb så länge de förblivit ogift, och någon form av utomäktenskapliga sexliv för en kvinna skulle ha varit alldeles för chockerande för ord! (Om de gifte sig de fick avgå).
Områdena sysselsättning stängda för kvinnor år 1900 med det juridiska yrket och finansiella tjänster. Antalet kvinnliga läkare år 1900 var extremt litet.
Naturligtvis, detta är ett generellt svar och Detaljer varierade avsevärt från land till land. Det är intressant att många förändringar redan hade börjat av 1900, särskilt i USA, Storbritannien, Skandinavien, Australien och Nya Zeeland. En av de mer konservativa länderna var Frankrike, där kvinnor inte fick omröstningen tills 1945.