Hur John Quincy Adams vinna presidentvalet 1824?

Adams var ledamot av representanthuset i enlighet med det förfarande som anges i den amerikanska konstitutionen som ska användas när ingen kandidat får en majoritet av elektorsröster.
På den tiden, bara efter en tid präglad av goda känslor, hade vi en eller två politiska partier vars popularitet dominerade över den andra. Presidentvalet kandidater bland annat två från det republikanska partiet en från demokratisk - republikanska partiet, och en från det demokratiska partiet. Så är det inte förvånande att ingen av de fyra stora kandidaterna kunde få absolut majoritet av elektorsröster. Andrew Jackson hade både de mest populära omröstningarna och de mest elektorsröster 1824 men som bara tjänat till att göra honom till en av kandidaterna i valet House.
Det fanns en hel del politiskt manövrerande. Henry Clay som slutade på fjärde plats var bortses från, men han hade fortfarande inflytande över staterna hade han vunnit och han stödde Adams trots att han var från KY och kan förväntas sidan med sin kollega västerlänning, Jackson. Adams vann valet och utsåg lera som sin sekreterare-för-stat, en position som då ansågs vara en språngbräda till ordförandeskapet. Det såg ut som om lera hade handlas sina röster för utnämningen.