Hur viktigt var religion 1558?

Hur viktigt var religion 1558?

religion var mycket viktigt mellan England och Spanien i 1558. Det skilde dem dyrt hur England var protestant och Spanien var katolik. Phillip 2 ville göra England katolska men Elizabeth vägrade och detta låt till krig. armada.
----------------------------------------------------------------------------------------------

När Henry den 8: e dog 1547 var den anglikanska kyrkan som han skapade i huvudsak katolska. Inte katolska- men katolska i alla utom namnet.
Hans efterträdare Edward 6th, influerad av Thomas Cranmer konverteras den anglikanska kyrkan till en protestantisk kyrka.
6. Edward dog 1553.
Mary kröntes och hon lade lagstiftning genom parlamentet att konvertera engelska statskyrkan till en romersk-katolska kyrkan.

Hennes beslut i 1554 att gifta sig med Phillip av Spanien var extremt FN populär bland allmänheten. Denna händelse förnyade intresset för protestantismen.

Hon dog år 1558 och efterträddes av sin halvsyster Elisabet.

År 1558 föreslog stämningen i folket att kyrkan kunde gå tillbaka till Henry 8. modell dvs ingen påvens auktoritet .men i huvudsak en katolsk kyrka i naturen

Men Elizabeth lagligt konverteras den anglikanska kyrkan till en protestantisk Church(1559)- och så det är fortfarande. Detta beslut var influerat delvis på grund av hennes stöd för de nederländska och franska protestanter som kämpade spanska
Hon introducerade 1559 reviderade Book of Common Prayer boken. Denna lag var mycket populär eftersom den var skriven i språket att den genomsnittliga personen förstås.
Elisabet var anti spanska inte anti katolska.

Spanska planerade att störta Elizabeth - hon ansågs vara en kättare - och sedan ersätta henne med Mary Queen of Scots.
Mary Queen of Scots avrättades år 1587.
Denna händelse provocerade spanska till skicka en armada av 130 fartyg med avsikt att ta bort Elizabeth med våld. Året var 1588. Den invasionen misslyckades

Så ja 1558 var en inflytelserik året-religion klokt och andra evenemang