MERVÄRDESSKATT Occupational invaliditetspension för de som är födda före 1961

Fråga:

Hej, min man har epilepsi och är för närvarande sjuk. Han har rätt till det juridiska BU pension om han är född 1960. Det var så hälften av funktionshindret pension. Eller han faller i det nya systemet av partiell sjukpensionen med olika timmar (upp till 3 timmar / 3-6 timme OVR. 6 timmar) Tidigare du hade men rätt till förtidspension endast om du inte längre kan utöva yrket. Med diagnosen "Epilepsi" fortfarande han kan inte längre som snickare arbetar, kan fortsätta men (om han inte hittar vad 53 år gamla!) andra aktiviteter. Han har rätt till halv-sjukpensionen det? Tack för svar redan!


Svar:

Inom ramen för ett särskilt förtroende skydd får försäkrade personer som redan var 40 år gammal vid tiden för ikraftträdandet av reformen lagen, född före 2.1.1961, en pension på grund av partiell funktionshinder även om de är "bara" berufsunfähig enligt tidigare lag-. Fördelen är att bedömningen av förvärvsförmågan i dessa äldre personer inte avser all verksamhet av allmänna arbetsmarknaden, men är begränsad till de senaste huvudsakliga professional och socialt rimlig remiss yrkesverksamma. En särskild professionell skydd finns i detta avseende.

Legitima skäl bevarades ett skydd för arbetet för sådan försäkring, som är födda före 2 januari 1961 och berufsunfähig efter den 31 December 2000. Dessa personer har enligt artikel 240, punkt 1 SGB VI - på uppfyllandet av övriga villkor - har rätt till pension på grund av partiell funktionshinder, vilket motsvarar 50% av full arbetsoförmåga.