Orsakerna bakom det filippinsk-amerikanska kriget 1899-1906?

Orsakerna bakom det filippinsk-amerikanska kriget 1899-1906?

Filippinsk-amerikanska kriget 1899-1902 (1906) ett krig mellan USA och filippinska revolutionärer från 1899 till 1902; insurrectionen kan ses som en fortsättning på den filippinska revolutionen mot det spanska styret. Parisfördraget (1898) över filippinska suveränitet från Spanien till USA men kändes igen inte av filippinska ledare, vars trupper var faktisk kontroll över hela skärgården utom capital city of Manila. Även om ett slut på upproret förklarades 1902, fortsatte sporadiska strider under flera år därefter.
Commodore George Dewey besegrade den spanska flottan i Manila Bay på morgonen den 1 maj 1898, men kunde inte uppta Manila tills marktrupper kom tre månader senare. Den 13 augusti föll Manila efter en oblodig "kamp". Spanska guvernören Fermín Jáudenes hade i hemlighet ordnat en kapitulation efter en falsk föreställning av motstånd att rädda sin heder. Med amerikanska soldater i besittning av staden och filippinska rebeller kontrollerar resten av landet, var oundvikligt.
Kriget började med fotografering i utkanten av Manila på natten den 4 februari 1899. Under hela våren 1899, amerikanska trupper sköt norr i centrala Luzon slätten, och i slutet av det året den filippinska general Emilio Aguinaldo drog in norra otillgängliga bergen. Den konventionella strider ut, men rebelliska ledare i många provinser fortsatte bitter gerillakrig.
Striderna blossade med ökad bitterhet på ön Samar 1901. General Jacob F. Smith, rasande av en gerilla massaker av amerikanska trupper, lanserade en vedergällnings kampanj av sådana urskillningslösa grymhet som han var ställd inför krigsrätt och tvingas bryta.
Efter 1902 betraktade den amerikanska civila regeringen den återstående gerillan som bara banditer, även om striderna fortsatte. Ca 1000 gerillan under Simeón Ola besegrades inte förrän sent 1903 och i Batangas provinsen, söder om Manila, trupper under befäl av Macario Sakay motstått capture så sent som 1906.
*****
Fientligheterna bröt ut på natten den 4 februari 1899, efter två amerikanska meniga på patrull dödade tre filippinska soldater i en förort till Manila. Således började ett krig som skulle pågå i mer än två år. Vissa 126.000 amerikanska soldater skulle vara engagerad i konflikten; 4,234 Amerikan och 16.000 filippinska soldater, del av en rikstäckande gerillarörelse med obestämt tal, dog.
De filippinska soldaterna beväpnade med gamla gevär och bolos och bära anting-anting (magiska charm), var ingen match för amerikanska trupper i öppen strid, men de var formidabel motståndare i gerillakrigföring. General Ewell S. Otis, commander Förenta staternas styrkor, började som hade utsetts militär regulator av Filippinerna, konflikten auspiciously med utvisningen av rebellerna från Manila och dess förorter av slutet av februari och tillfångatagandet av Malolos, revolutionära huvudstaden, 31 mars 1899. Aguinaldo och hans regering flydde, men att fastställa en ny huvudstad på San Isidro i Nueva Ecija provinsen. Den filippinska orsaken lidit ett antal motgångar. Mabini och hans efterträdare som ordförande för Aguinaldos skåp, Pedro Paterno, försök att förhandla fram en vapenvila i maj 1899 slutade i ett misslyckande eftersom Otis insisterade på Ovillkorlig kapitulation.
Ännu mer allvarligt var mordet på Luna, Aguinaldos mest skicklig militär befälhavare, i juni. Hetlevrad och grym, Luna samlade ett stort antal fiender bland hans medarbetare, och enligt rykte, sin död beordrades av Aguinaldo. Med hans bästa befälhavare döda och hans trupper lider fortsatte nederlagen som amerikanska styrkor sköt in i norra Luzon, Aguinaldo upplöst den reguljära armén i November 1899 och beställde etableringen av decentraliserade guerrilla kommandon i vart och ett av flera militära zoner. Amerikanska soldater visste mer än någonsin, elände för att bekämpa en fiende som kunde flytta på kommer inom den civila befolkningen i byarna. Den allmänna befolkningen, fångade mellan amerikaner och rebellerna, lidit fruktansvärt.
Enligt historikern Gregorio Zaide, så många som 200 000 civila dött, till stor del på grund av svält och sjukdom, i slutet av kriget. Övergreppen begicks på båda sidor. Även om Aguinaldos regeringen inte hade effektiv myndighet över hela skärgården och motstånd var starkast och bäst organiserade i området Tagalog i centrala Luzon, begreppet roade av många amerikaner att oberoende stöddes endast av "Tagalog tribe" var vederlagts av det faktum att det uppkom kämpar i Visayan öarna och i Mindanao. Även om hamnarna i Linköping på Panay och Cebu på Cebu fångades i februari 1899, och Tagbilaran, huvudstad i Bohol, i mars, guerrilla motstånd fortsatte i den bergiga interiören på dessa öar. Endast på socker växande ön Negros de lokala myndigheterna fredligt accepterar USA regel. På Mindanao inför USA: S kristna filippiner lojala beslutsamma motstånd till Republiken.
Aguinaldo fångades på Palanan 23 mars 1901 av filippinska scouter lojala mot USA och fördes tillbaka till Manila. Som är övertygade om meningslöshet i ytterligare motstånd, han svor trohet till USA och utfärdade en proklamation uppmanade sina landsmän att lägga ned sina vapen. Ändå fortsatte rebelliska motståndet i olika delar av Filippinerna till 1903.

  • Relaterade Frågor

  • Hur började det filippinsk-amerikanska kriget?

  • Varför det filippinsk-amerikanska kriget utbrott?

  • Vad är 5 orsakerna till det spansk-amerikanska kriget?

  • Vilka var orsakerna till det mexikansk-amerikanska kriget?

  • Vad var orsakerna till det spansk-amerikanska kriget?

  • Vilka var orsakerna till det spansk-amerikanska kriget?

  • Filippinska-ledare som kämpade USA i det spansk-amerikanska kriget?

  • Hur många människor dog i det spansk-amerikanska kriget?

  • Var den filippinska amerikanska kriget berättigat?

  • Vilka var de stora händelser som förknippas med det spansk-amerikanska kriget?

  • Hur började filippinsk-amerikanska kriget?

  • Vad som orsakade filippinsk-amerikanska kriget?

  • Vilka av följande länder inte var platsen för slaget under det spansk-amerikanska kriget?

  • Vad slutade det spansk-amerikanska kriget?

  • Hur länge det spansk-amerikanska kriget senast?

  • Vad var det oss sjö-baserar på Hawaii under det spansk-amerikanska kriget?

  • Hur fick Valeriano Weyler sitt Smeknamn under det spansk-amerikanska kriget?

  • Vad händelse orsakat det spansk-amerikanska kriget?

  • Vad var resultatet av det spansk-amerikanska kriget?