Vad händer i världen år 2000?

Vad händer i världen år 2000?

politiska händelser
Serbiska paramilitära ledare Zeljko Raznatovik, 47, dör 13 januari efter att ha blivit skjuten i vänster öga av maskerade män i lobbyn på Belgrads Intercontinental Hotel. Även känd som har Arkan, Raznatovik velat för krigsförbrytelser; hans livvakt och en medarbetare dödas också, men hans fru och barn är oskadd. Inga gripanden görs. Jugoslaviska försvarsminister Pavle Bulatovic, 51, är skjuten ihjäl av oidentifierade beväpnade män 7 februari medan du äter på en Zagreb fotbollsklubb.
Kroater välja Stipe Mesic, 65, lyckas den sena Franjo Tudjman som president den 8 februari. Premiärminister Ivica Racan har flyttat till mjuka nationalistiska politik sedan tar office den 27 januari befria media, stödja demokratiska och mänskliga rättigheter, och att främja ekonomisk disciplin. Serbiska konstitutionell lag professor och demokratiska oppositionsledaren Vojislav Kostunica, 56, vinner en klar majoritet i valet som hölls den 24 September President Slobodan Milosevics valkommissionen hävdar att Kostunica har vunnit endast 48 procent av rösterna och schemalägger 8 oktober avrinning val, serbisk-ortodoxa kyrkan och efterfrågan på utländska politiska ledare som Milosevic steg ner, hans polisen använder tårgas undertrycka demonstrationer på Belgrad men de tillåter upprorsmakarna att ta över den statliga sändningar kontoren och eld till parlamentets byggnad, den jugoslaviska konstitutionella domstolen ogiltigförklarar 24 September valresultatet den 5 oktober och försäkrar Kostunica vinnare, Milosevic äntligen har medgivit nederlag och avgår 7 oktober efter en vecka av civil olydnad i vilka studenter, kolgruvearbetare och fabriken arbetstagare har stängts i landet, men mer än 12 år av Milosevic styre har lämnat Jugoslavien i ytterst svår ekonomisk situation , med genomsnittliga per capita inkomsten ner 90 procent och inflationen utom kontroll (se Milosevic, 2001).
Ryska styrkor ange Tjetjeniens huvudstad Groznyj 18 januari (se 1999). Tjetjenska rebellerna överge den förstörda staden men fortsätta att trakassera ryssarna med gerilla räder. Ryska myndigheterna beställa Groznyj invånarna att lämna den 14 februari och isolera staden. Båda sidor har kärnvapen och hotar att använda dem, skapa ångest över hela världen (se 2002).
Rysslands presidentval 26 mars ger segern till tillförordnad president Vladimir V. Putin, som tar emot cirka 53 procent av rösterna till 30 procent för kommunistpartiets ledare Gennadi A. Zyuganov. En ökning på olja och gas har ökat den ryska ekonomin, gör det möjligt för regeringen att återuppta utbetalning av löner och pensioner, men Putins prestige lider ett bakslag när inre explosioner skicka den 5-åriga atomdrivna ryska ubåten Kursk störta mer än 300 fot till havsbottnen i Berings hav 13 augusti med 118 män. Hon har ingen trycksatt fly chambers, ryssarna vänta alltför länge innan du accepterar brittiska och norska rescue erbjuder, och alla ombord går förlorade. När norska dykare in båten i slutet av oktober hitta de en skrämmande metallurgi anteckning i 27-årig officer's pocket om att han och 22 andra män nådde den Kursk bakre utrymme, men "Ingen av oss kan få."
Tidigare tyska förbundskansler Helmut Kohl avgår som Hedersordförande i oppositionen kristdemokratiska parti 18 januari efter att ha anklagats av partiledningen "bryter mot sitt uppdrag" att vägra att avslöja som gav honom mer än $1 miljon i office (se 1998). Partiets finansiering officer Wolfang Hüllen hänger sig i hans lägenhet i Berlin 20 januari vid ålder 49, lämna två barn och ett självmordsbrev som skandalen vidgas.
Österrike alienerar andra europeiska länder och USA i februari genom att bilda en koalitionsregering med medlemmar av Frihetspartiet håller hälften av skåp platserna. Rubrik partiet (men frånvarande från skåpet) är invandring motståndare Jörg Haider, 50, som har gjort anmärkningar välvilligt inställd till nazisterna sedan 1990. Omkring 600 nynazister har nyligen marscherade under Brandenburger Tor att protestera planer för ett monument som Förintelsen och hundratusentals österrikarna marsch i protest mot hans högern förslag, men Österrike har gett fristad sedan början av 1990 att kroater, bosnier och andra östeuropéer, de har tagit jobb eftertraktade av österrikarna och många överens om att invandring måste hejdas.
Tidigare italiensk premiärminister Bettino Craxi dör av en hjärtattack i Tunisien 14 januari vid en ålder 65; Östtyska ägde Erich Mielke Stasi ryktbarhet på hans modersmål Berlin 21 maj i år 92. Brittiska världskriget dotter Vera Atkins vid Hastings, Sussex, Juni 24 92-åring.
Hopp om fred i Ulster vinst stöder 6 maj som den irländska republikanska armén erbjuder öppna sin hemliga vapen arsenal till internationell kontroll som ett sätt att möte fred förhandlarna att det har satt sina vapen "helt och bevisligen" bortom användning (se 1999), men även som fredsprocessen rör sig framåt finns det paramilitära organisationer på båda sidor att fortsätta att administrera medborgargarden rättvisa i Nordirland , kör skydd racketar och kontrollerande handel med narkotika.
Irans reformvänliga presidenten mohammad khatami vinner överväldigande stöd för hans program i mitten av februari val som hårda eyelinerna förlora platser i landets parlament (se 1999), men den högsta ledaren ayatolla Ali Khamenei har hållit många måttlig och reformvänliga kandidater från att köra på grund att de inte var tillräckligt islamiska. Många unga iranier gör uppror mot det teokratiska samhället genom att delta i brottslighet, drogmissbruk, Internet surfing, prostitution, rock musik lyssnar och trots mot klädkoder.
Bahrains emir Sheik Isa bin Salman al-Khalifa dör av en hjärtattack på Manama 6 mars vid 65 års ålder efter en 38-åriga regeringstid där han var kung för de första 10 åren. Som medlem av den styrande sunnimuslimska minoriteten som har styrt sedan 1783, emiren har under de senaste åren anställt en säkerhetsstyrka består mestadels av legosoldater och under befäl av en före detta brittisk polis att undertrycka den shiitiska majoriteten, våld har krävt mer än 40 liv, många västerländska företag har flyttat till Dubai och hundratals Bahrainska shiiter har gripits , men den emir 48-årige son shejk Hamad bin isa 3 al-Khalifa lyckas till makt, upphäver den lag som har tillåtit fångar som hålls utan kostnad för upp till 3 år, tömmer fängelser av politiska dissident och lovar att hålla fria val i 2002 med såväl kvinnor som män får rösta. Vissa ledare för upproret hålls i husarrest fram till 2001, nya emiren lovar att bli en "människors rike" oljerika Bahrain, men det är inte klart hur mycket ström det nya parlamentet kommer att ha (se 2002).
Förre tunisiska presidenten habib bourguiba dör på sin inhemska Monastir 6 April vid ålder 96, efter att ha satt i plats politik i 1950- och 1960-talet som gör landet långt mer framgångsrik ekonomiskt än andra islamiska nationer.
Israeliska trupper ensidigt dra sig tillbaka från södra Libanon 23 maj till internationellt erkända gränsen efter 22 år som har de upptog en demilitariserad zon. – Den 18-åriga tragedin är över, säger premiärminister Ehud Barak i en hänvisning till 1982 israeliska invasionen som tog över den "neutrala zonen" att skydda norra Israel från angrepp av Hizbollah (Guds parti) gerillan, som nu Rider genom zonen i triumf; avfärdar påståenden som hans trupper har varit jagade ut (en libanesisk anchorwoman talade glatt om "smygande, inställsamma tillbakadragandet av Israel"), Barak hävdar att Israel har återtagit initiativet i fredssamtal, de flesta israeler stöder förslag att ge kristna, judar, och muslimer gemensamma överhöghet över Jerusalem, men även om PLO ordförande Yassir arafat möter med Barak och President Clinton i Camp David , och Barak föreslår vrida 92 procent av Västbanken till en palestinsk stat plus att palestinska suveräniteten över de kristna och muslimska kvarteren i den gamla staden Jerusalem, de två ledarna inte kommer till rätta.
Syriens president hafez al-Assad dör av en hjärtattack på Damascus 10 juni vid 69 års ålder efter en 30-årig diktatur där han har förvandlat sitt efterblivna land till en regional makt mäklare; Han efterträds av sin 34-åriga ögonläkare son Bashar, som snabbt befordras från överste till generallöjtnant.
Resolutionen 1310 godkänts av FN 27 juli bekräftar att Israel har "dragit tillbaka sina styrkor från Libanon i enlighet med Resolution 425", men förseningar i upprättandet av ett utlovade palestinska hemland frustrera araber, liksom fortsatt diskriminering mot dem i vad de betraktar som sitt eget land.
Ariel Sharon besöker Jerusalem Harem esh-Sharif (judarna kallar det Tempelberget) med 1.000 säkerhet polisen den 28 September röra av det värsta våldet sett i år. Nu 72, hardliner Sharon hävdar att han besökte gamla staden för att visa att araber och judar kan leva fredligt tillsammans. kritiker menar att han agerade för att hindra regeringen från att göra några eftergifter till muslimer eller positionering själv att köra mot Barak i nya val, men många på båda sidor vill sabotera fredsprocessen och de lyckas. Palestinierna lynch två israeliska soldater i Ramallah på Västbanken 12 oktober, Israel hämnas genom att skicka helikoptrar att skjuta raketer på riktade platser i Ramallah och Gaza City. Barak, Arafat, Clinton och Egyptens Hosni Mubarak träffas i 28 timmar på den egyptiska badorten Sharm El-Sheik 16 oktober 17, Arafat och Barak löfte ansträngningar att stoppa våldet, men Arafat inte kan hindra araberna, fiendskap förblir intensiv och våldet fortsätter (se 2001).
Den amerikanska jagaren Cole dockar på Aden för att tanka den 12 oktober och är kraftigt skadad av sprängämnen som dödar 17 av dem ombord och skada 38 andra i först sådan attack på en US-krigsskepp. Misstankarna faller på rogue arabiska terrorister, som kanske eller kanske inte har agerat för att protestera mot USA: s stöd för Israel. Det kommer så småningom att fastställas att terroristen ansvarig var al Qaidas ledare Usama bin Ladin, som har uppmanat sina anhängare att döda otrogna västerlänningar.
Burmesiska gerillan leds av ett par cigarrökande 12-åriga tvillingarna gripa ett Thai sjukhus på ratchaburi 75 miles väster om Bangkok 24 januari, med cirka 800 patienter och personal medlemmar gisslan. Fundamentalistiska kristna som kallar sig Guds armé, gerillan hävdar att de har mystiska krafter som gör dem immuna mot kulor och landminor; de har kidnappat en offentlig buss och rida in i sjukhuset sammansatta bränning automatiska gevär; Thailändska säkerhetsstyrkorna rädda gisslan efter en 22-timmars dödläge men gerillan utgör bara en av flera etniska rebelliska grupper slåss Burmas centralregeringen.
Taiwan väljarna störta den nationalistiska regeringen som har styrt sedan 1949, val demokratiska Framstegspartiet ledare Chen Shui-ban, 49. En före detta borgmästare i Taipei, han vinner 39 procent av rösterna 18 mars i en bitter trevägs ras, men Chen har förespråkat självständighet, Beijing har uttryckt starka motstånd mot sin kandidatur, och även om han har inte lovat att deklarera självständighet har han också sagt att han inte skulle "låta Taiwan blir en annan Hongkong eller Macao." Hans seger skapar farliga nya spänningar som involverar USA.
Japans premiärminister Keizo Obuchi drabbas av en stroke den 2 April och ersätts av liberala demokratiska partiet sekreterare allmänna Yoshiro Mori, 62. Obuchi dör på Tokyo 14 maj utan att ha återfått medvetandet och Mori väcker ilska strax efteråt genom att ringa Japan "en gudomlig land med en kejsare i centrum," en summering av de rasistiska officiella statligt Shintoism som drivit landets asiatiska expansionismen på 1930-talet; ranking på hans kabinett faller snabbt till 19 procent. Förre premiärministern Noboru Takeshita dör på Tokyo 19 juni vid ålder 76, att ha plockat den sena Obuchi 2 år sedan.
Sydkoreas president kim dae jung återvänder till Seoul från möten med Nordkoreas Kim Jong Il i Pyongyang 15 juni efter en bankett där två ledare har sjungit "Vår önskan är enande" efter ett halvt sekel av konflikter (se 1998). två har lättat restriktioner på familjens besök mellan deras två länder, och Washington underlättar embargon och sanktioner mot handel med Nordkorea 19 juni; varken Kina eller Japan ser positivt på utsikterna till ett återförenat Korea, men Kim Dae Jung tilldelas Nobels fredspris 13 oktober.
F.d. Sri Lankan premiärminister Sirimavo Bendaranaike dör av hjärtsvikt på Colombo vara 10 oktober vid ålder 84, efter att ha levt att se sin dotter Chandrika ordförande.
Zimbabwes president Robert Mugabe håller en folkomröstning 15 februari för att låta väljarna besluta om att godkänna ett förslag till konstitution som skulle öka den verkställande makten och ger regeringen rätt att beslagta vit-ägd mark utan ersättning. Vita nummer endast omkring 70.000 av en total befolkning på 12,5 miljoner och de dominerar landets jordbruk, men Mugabes motståndare vinna nästan 55 procent av rösterna, sunt besegrade förslaget. Mugabe vinner en knapp seger i 25 juni presidentvalet, med rörelsen för demokratisk förändring (MDC) med 25 platser i parlamentet för att Mugabes 62, och många tror MDC skulle ha vunnit hade det inte varit utbredd hot, särskilt på landsbygden.
Rebellerna i Sierra Leone Revolutionary United Front döda sju medlemmar av en FN: S fredsbevarande styrka 3 maj och ta 500 andra gisslan några dagar senare (se 1999). Livvakter av rebelledaren Foday Sankoh döda 19 demonstranter utanför hans förening på Freetown 8 maj och Sankoh försvinner, men han återvänder till sitt övergivna hus 17 maj och en granne anmäler sin närvaro till en beväpnade anhängare av regeringen; skjuten i benet och avklädda, tas Sankoh till en regeringstrogen milis kraft, som vänder honom över till regeringen.
En Florida bedöma regler att kubansk flykting Elián González kan finnas kvar i USA, men chefsåklagaren Janet Reno lanserar 12 januari att fallet är en federal fråga och att Immigration and Naturalization Service kan returnera pojken till sin far i Kuba (se 1999). Far kommer till Washington, en US district court regler att unga Elián måste förbli i Amerika i avvaktan på en utfrågning, hans farbror säger att han kommer att vända pojken till sin far men sedan bryta INS kommenderar agerar på order från Reno bryter ner stora morbror dörren tidigt på morgonen den 22 April, gripa pojken på mindre än 3 minuter , de återförena honom med sin far utanför Washington, de flesta amerikaner applåderar åtgärden, beklagar användningen av ett 6-åriga barn att politiska poäng mot Kubas Castro-regimen och Clinton-administrationen. Känslor i frågan kör hög och den nödvändiga visar i kraft anställd i verksamheten ger förutsägbara (om än olämpliga) jämförelser med Ruby Ridge (se 1992) och waco texas (se 1993). många kräver Renos avgång, men tusentals människor i Miami visar 6 maj till stöd för Renos talan och händelsen faktiskt försvagar Little Havana inflytande på USA: s politik mot Kuba, att höja förhoppningar om att normalisera US-kubanska förbindelser. Pojkens far tar honom hem till Kuba.
Chilensk socialistisk ricardo lagos, 61, besegrar hans högern rival Joaquin Lavin, 46, i 16 januari presidentvalet, blir landets första socialistiska statschef sedan störtades och mordet på salvador allende 1973. Båda kandidaterna har kämpat på mittpartierna plattformar med nästan ingen hänvisning till frågor om mänskliga rättigheter, men rättsliga myndigheter och familjer för "försvunna" lyckas med tidigare diktatorn Augusto Pinochet, nu 85, utlämnas från Storbritannien för rättegång på kostnader som avser brott medan han var i tjänst.
Perus president Alberto Fujimori vinner valet till en tredje term i maj, men Stanford University-utbildade oppositionsledaren Alejandro Toledo har dragit tillbaka, säger till sina anhängare att omröstningen skulle vara riggad och att bojkotta valet platser. Videoband bevis släpptes av oppositionsledaren Fernando Olivera och visas på TV i September antyder att Fujimori säkerhetschef Vladimiro Montesinos, 55, mutat en kongressledamot, Fujimori meddelar 16 September att han skjuter Montesinos och kräver omedelbara nya val, men Fujimori löften 19 September för att bo i tjänst fram till sommaren 2001. Montesinos flyr till Panama den 24 September, det är meddelade att nyval kommer att hållas i mars, Montesinos returnerar men är fortfarande utom synhåll, Fujimori besök Japan och skickar ett brev till Lima i slutet av November tillkännage hans avgång, Perus kongressen regler 21 November som Fujimori är "moraliskt unfit" att bli president, och den väljer liberalt partiledare Valentin Paniagua, 64 , att efterträda honom på interimsbasis. Krig och uppror som inleddes 1980 äntligen komma till ett slut efter tusentals mänskliga rättigheter kränkningar där maoistiska rebellerna och regerings-soldater har dödat mer än 69.000 människor, tre fjärdedelar av dem Quechua-talande indianer (69.000 siffran kommer att tillkännages 28 augusti 2003, i en rapport av en sannings- och försoningskommission, som kommer att hålla Sendero Luminoso gerillans organisation ansvarig för 54 procent av dödsfallen nationen är väpnade styrkor för 30 procent och regeringsstödda bonde milisen för resten).
Dominikanska republiken oppositionsledaren Hipólito Mejía vinner valet 16 maj; en agronom och affärsman, han huvuden den vänsterinriktade Dominikanska revolutionära partiet, som urholkar härskande Dominican Liberation Party, vars privatisering politik har bidragit till att ge den Dominikanska republiken Latinamerikas snabbast växande ekonomi men har alienerat många väljare.
Mexikos PRI parten förlorar makten efter 71 år 2 juli som delstatens guvernör och förre Coca-Cola executive vicente fox, 58, vinner ordförandeskapet för den 62-åriga National Action Party (PAN), att besegra den PRI kandidaten Francisco Labastida Ochoa, 57, som har lovat fler arbetstillfällen, bättre löner och ett tillslag mot den korruption som har varit endemisk för mer än 71 år. President Ernesto Zedillo reformer har gjort möjligt val av sex-fot-sju-tums cowboy-startat upp räven, som har lovat tillväxt, ett tillslag mot brottslighet och större möjligheter för små företag. han vinner en jordskredsseger i vad som allmänt anses vara det mest rättvisa valet någonsin i Mexiko, även om kritikerna oroa Pans länk till kyrkan, som effektivt har hållits från politisk makt sedan 1850-talet och citera Fox 1996 förslag om att privatisera statsägda olje företag pemex, som har varit regeringen ägs sedan staten disponeras Standard Oil Co. fält i 1938. Fox tillträder den 1 December i den första fredlig överföringen av makten i Mexikos historia.
Bahamas tidigare premiärminister Lynden Pindling dör av prostatacancer på hans Nassau hem 26 augusti vid 70 års ålder.
En Baton Rouge juryn finner fd guvernör Edwin W. Edwards skyldig 9 maj 17 i 26 fall av bedrägeri och konspiration efter en 4-månaders rättegång. Nu 72, Edwards var försökte 1985 och 1986 men inte dömd; Förenta staterna attorney Eddie J. Jordan Jr, 47, har genomfört en 4 års undersökning, och hans framgång krossar en massa cynism som har varit endemisk i Louisiana politik; Edwards står inför livet fängelse.
Amerikanska justitiedepartementet meddelar 10 September det anklagat "atom spion" Wen Ho Lee kommer att gå fri efter inlaga skyldig till en av de 59 åtalspunkter mot honom (se 1999).
Amiral Elmo Zumwalt (ret.) dör vid Durham, NC, 2 januari i år 79 efter bröst operation för maligna mesothelomia; långvariga amerikanska kommunistpartiets ledare Gus Hall dör i New York den 13 oktober på ålder 90, som låg 8 år i fängelse för sina politiska åsikter, kör för president fyra gånger, och förblev utan ursäkt trogen sin ideologi.
Det amerikanska presidentvalet slutar i en aldrig tidigare skådad dött lopp. Republikanerna har nominerat Texas guvernör George W. (Walker) Bush, 54, son till förre presidenten George H. W. Bush, på deras konvent på Philadelphia 3 augusti, är noga med att hålla huset majoritetsledare Richard K. Armey, majoriteten piska Tom DeLay, Henry Hyde, senatens majoritetsledare Trent Lott, Mitch McConnell och andra framstående (men splittrande) partiledare utom synhåll som de sätter på en stor show av integration och partiet enighet. Vice President Al Gore har valt senatorn Joseph I. Lieberman, 58, Connecticut som sin vicepresidentkandidat; den första judiska US vice presidentkandidaten i historia, Lieberman var den första politiker att tala ut mot President Clintons omoral 1998 och har en post som kompenserar vissa av Gores liberalism men är långt mindre extremt än i Bushs högern vicepresidentkandidat, tidigare sekreterare av försvar Richard Cheney, nu 58. Kalla sig "medkännande konservativ" som kommer att vara en "uniter, inte en avdelare," gynnar Bush ett förslag av 23-åriga Cato Institute att privatisera Social trygghet. I debatter med Gore säger han, "Jag tror inte det är rollen som Förenta staterna att gå in i ett land och säga," vi gör det här sättet, så bör du... "Om vi är en arrogant nation de ska skickas igen oss. Jag tror inte våra trupper borde användas för vad som kallas nationsbyggande." Varken presidentkandidat inspirerar mycket entusiasm, valdeltagandet i valet den 7 November är cirka 50,7 procent av röstberättigade, endast något högre än 1996, och den lottning slutar i en statistisk slips, med Gore vann Kalifornien, Iowa, Illinois, Michigan, Minnesota, New Jersey, New York, Pennsylvania, Washington State, Washington, D.C., och alla New England utom New Hampshire, men med Florida och Oregon fortfarande i tvivel avvaktan tabellering av frånvarande röstsedlar , Gore har en knapp majoritet bland rösterna. Oregon väljarna har alla kasta sin röstsedel med post, staten rapporterar den 10 November att det har gått för Gore, han har 267 elektorsröster att Bushs 246, men sista valet resultat resterna i tvivel. Konsument förespråkare Ralph Nader, nu 66, körs på miljöpartiet biljetten, vinna mindre än 3 procent av rösterna men med tillräckligt många röster från Gore att göra skillnad i stater som Florida och New Hampshire (vars fyra elektorsröster skulle ha gjort Gore vinnare). Intresset för valet blir intensiva dagarna efter 7 November som röstberättigade som inte kastade deras röster inser hur viktigt även en röst kan vara. Omröstningsförfarandena i Florida och några andra stater varierar från distrikt till distrikt, lite fattigare Florida valet områdena har föråldrade maskiner som effektivt ofria tusentals väljare. Florida lag kräver hand räkna av omröstningar där efterfrågades i län där resultatet är i tvist, guvernör Bush vädjar till den amerikanska högsta domstolen 22 November att ingripa i handen räkna, Floridas minister (och republikanska kampanjen medordförande) Katherine Harris aborterar hand räkna 26 November med Bush före vid 537 röster (av 6 miljoner röster) och certifierar Bush som vinnare av hennes tillstånd 25 elektorsröster , att ge honom ordförandeskapet. Cirka 3 miljarder dollar har spenderats på valkampanj, som har pågått i 4 år.
Den amerikanska högsta domstolen remands presidentvalet fallet till Florida högsta domstol 4 December, Florida högsta domstolen godkänner ett återupptagande av hand räkna 8 December, men de amerikanska högsta domstolen reglerna i en 5-till-4 beslut den 9 December som avsaknaden av en standard objektiv kräver att räkna måste upphöra omedelbart. En komplex och osignerade dom avkunnats av Rehnquist domstolen klockan 10 på kvällen den 12 December remands fallet till Florida högsta domstolen med instruktioner att bar hand-räknat valomgången eftersom tiden är knapp. Fyra associerade justices tar avstånd, med david souter säger att "det finns ingen anledning att förneka staten tillfälle att prova att räkna alla omtvistat omröstningar nu." Två andra justices gå med John Paul Stevens i en mer skarpt formulerad oliktänkande: "det är förtroendet för de män och kvinnor som administrerar det rättsliga system som är verkliga ryggraden i rättsstaten. Tid kommer en dag att läka såret att detta förtroende som kommer att vara orsakade av dagens beslut. En sak, men är säker. Även om vi får aldrig veta med fullständig säkerhet vinnaren av årets presidentval identitet, är identiteten för förloraren helt klart. Det är nationens förtroende för domaren som en opartisk väktare rättsstaten." Vice President Gore har medgivit nederlag den 13 December, guvernör Bush utropas till vinnaren, men Gore vann folkets röster med 539,947 röster (Kennedy slå Nixon med 118,574 röster i 1960, Nixon beat Humphrey av 510,314 röster i 1968), 5-veckors kamp har embittered partisan på båda sidor och högsta domstolens skapas oroande legitimitet frågor både för Bush segern och för domstolen själv.
New Yorks borgmästare Rudolf Giuliani meddelar i maj att han har prostatacancer och kommer inte vara en kandidat för amerikanska senatens säte vara utrymd Daniel Patrick Moynihan. Republikanerna nominerar Long Island kongressledamoten Rick Lazio att köra för senaten, demokrater nominera First Lady Hillary Rodham Clinton; Hon kampanjer hårt upstate och vinster med 55 procent av rösterna, blev den första kvinnan att tjäna som första dam och sedan vinna förtroendeuppdrag och ger demokrater 50 i senatens 100 sittplatser, men republikanerna behålla deras smala majoritet i representanthuset.
Haitier omvälja tidigare president Jean-Bertrand Aristide 26 November efter hans Lavalas parti vinner 17 av 18 senatens platser står på spel och 80 procent av hus församlingen (se 1995), men alla stora partier har bojkottat presidentval, laddning bedrägeri valen i maj och många av Haitis 4 miljoner registrerade väljare har bott från Val av rädsla för våld. USA, Kanada och Europeiska unionen har vägrat att övervaka presidentvalet. Nu 47, den före detta prästen kommer att försöka återuppliva förmögenheter av hans utarmade landet (se 2004).
Kanadas premiärminister Jean Chrétien vinner en snapin valet den 27 November, lätt att besegra högern challenger Stockwell Day, 50, efter en tävling som tog bara de lagligen tillåtna 36 dagarna och kostar knappt 16 miljoner dollar. Förre premiärministern Pierre Elliott Trudeau har dog av prostatacancer i Montreal den 28 September 80 (han har drabbats av Parkinsons sjukdom). Kanadensiska alliansens partiledare dagen är en evangelisk kristen som tror på kreationism och lastrum som dinosaurier och mänskliga samexisterat under förhistorisk tid; Han motsätter sig abort rättigheter, homosexuellas rättigheter och Kanadas nya pistol-registrering lagar (åsikter delas av många under det 49: e parallellt). Talk-spontat college drop-out har lovat att minska skatter. vinner han endast i de västra provinserna British Columbia, Alberta och Saskatchewan. Chrétien, nu 66, har berövat dagen av hans chef fråga; hans regering har meddelat den största skatt som skär i Kanadas historia.
mänskliga rättigheter, social rättvisa
Förenade kungariket meddelar 12 januari att hennes militären kommer överensstämmer med praxis i andra europeiska länder och upphäva embargot mot öppet homosexuella män och kvinnor som tjänstgör i försvarsmakten.
En Tokyo konferens sammankallas i januari för att tona ned grymheterna som begåtts av japanska trupper under sin ockupation av Kina uppståndelser en storm av kritik i januari genom att förklara att nanjing massakern av 1937 var "en myt". Traditionell japansk historiker tillsammans med utländska akademiker och den kinesiska regeringen fördömt vad de kallar en "snedvridning" av historia; även om det finns legitima skillnader i antalet människor dödades och våldtogs i ökända incidenten, Tsuru University professor Tokushu Kasahara säger, "de som uppbär fanns det ingen Nanjing massakern... är de människor som vill hävda att Japans krig i Kina var legitim, att det inte var en invasion. Många japanska vet inte mycket om dessa händelser, och folket i detta läger försöker påverka dem."
Den 1 mars egyptiska kvinnor få lika rättigheter till skilsmässa, men kvinnor i alla andra muslimska länder utom Tunisien får skilsmässa endast med samtycke från sina män, som ofta inte kan hittas och vem som kan få skilsmässor automatiskt under Sharia (islamisk rättsliga kod). Tidigare president Anwar Sadat utfärdade ett dekret som tillåter en kvinna att skilsmässa maken om motsatte hon sig att hans tar en annan hustru, dekret kallades grundlagsstridig processuella skäl, President Mubarak att gälla en ottomansk-eran regel som gjorde det ett brott för en kvinna att springa ifrån en missbrukande make, han föreslog ändringen i Egyptens äktenskapslag sent förra året , högern lagstiftare sade kvinnorna var alltför flyktig ansvarar för möjlighet att no-fault skilsmässa, pressen kallade förslaget en man-hatande feministisk idé, men en koalition av måttlig präster, civila domare, skilsmässa advokater och kvinnors förespråkar påskrivna Mubarak förslag.
Confederate striden flaggan som har flugit ovanpå South Carolina Statehouse på Columbia sedan 1962 kommer ner 1 juli enligt lagstiftning som antagits i kan efter omfattande protester att flaggan är en symbol för rasism (svarta har bojkottat staten); en mindre, fyrkantig version av flaggan läggs på en stolpe intill en Confederate soldater memorial nära fronten på Capitolium, men naacp fortsätter sin bojkott, uppmaning att organisationer hålla sina möten och konferenser på annat håll tills flaggan tas bort helt.
Storbritannien får en amerikansk typ Bill of Rights 2 oktober som labourregeringen framtvingar en ny Human Rights Act införliva en Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter i brittiska civilrätt. Storbritannien undertecknat konventionen 1953 men det var lite allmänhetens entusiasm för det och många högerextrema element fruktade att det skulle ge för mycket makt till brottslingar, homosexuella, minoriteter och kvinnor på bekostnad av myndighet; Skottland har införlivat konventionen i hennes lagar tidigare i år, det blir nu en del av engelsk och walesisk lag, men bortsett från absoluta förbud mot slaveri och tortyr de flesta av rättigheterna i konventionen är kvalificerade eller begränsad på något sätt.
Vienna presenterar en Förintelsemonumentet i Judenplatz 25 November med en ceremoni med deltagande av stadens borgmästare, dess chef rabbin, dess Roman Catholic ärkebiskop Christoph kardinal Schönborn (som erkänner kyrkans "skuld i förföljelsen av judar" före och under nazitiden), och Österrikes president Thomas Klestil. London-amerikansk skulptör Rachel Whiteread, 37, har designat struktur, som syftar till att likna ett inifrån-ut bibliotek.
prospektering, kolonisering
En soyuz astro i encyclopedia rymdfarkoster medför en amerikanska astronauten samt två ryssar docka på 80 ton internationella rymdstationen 240 miles ovanför jorden 2 November och börjar vad som förväntas vara en 4-månaders snåla expanderar 60 miljarder dollar forskning utpost. Kritiker beklagar ner så mycket pengar på ansträngningen och observera att obemannat utrymme-forskningsprogram har gett bättre resultat än de mer-publiciteten bemannade program.
Commerce
Rysslands kommersiella fordringsägare håller på Frankfurt 11 februari att omstrukturera 31,8 miljarder dollar av landets utlandsskuld, effektivt skriva av ungefär hälften av den för att bana väg för Moskva ange internationella penningmarknaderna för första gången sedan augusti 1998. Några 22,2 miljarder dollar i sovjettiden skuld och 6,8 miljarder dollar i ryska statens skuld kommer att utbytas enligt avtalet för nya 30-åriga ryska federationen euroobligationer.
Världen finansministrarna samlas vid Washington, DC, i mitten av April för möten av Internationella valutafonden och Världsbanken, men demonstranterna blockera trafik som de gjorde förra året på Seattle i protester mot vad de kallar politik som antas utan offentlig debatt, skadar miljön, och hjälpa multinationella företag samtidigt stödja svältlöner, utarma bönder och belasta länder i tredje världen med krossning skulder.
Det amerikanska finansdepartementet utfärdar sitt första $100 miljoner kronor av guld-tonade $1 mynt i April, cirkulerar dem genom Wal-Mart-butiker och i 5 000 lådor med Cherios frukostmat (se 1998). Skulptören Glenna Goodacre har designat myntets ansikte, med hjälp av shoshone student Randy ' L Hedow Teton som modell för den Shoshone guide sacagawea som hjälpte Lewis och Clark expedition. Gjord av koppar, mässing och mangan, är mynten långt mindre lätt att förväxla med inkvarterar än var Susan B. Anthony dollar utfärdats tidigare men är benägna att mattas.
Afrika tillväxt och Opportunity Act undertecknades i lag av President Clinton 17 maj är det största handeln måttet eftersom skapandet av Världshandelsorganisationen 1994. Förenta staterna ensidigt sänker taxorna för ett antal afrikanska varor och eliminerar importkvoter för afrikanska textilier med enhetligt eller amerikanska material (tröjor vävda i Afrika från asiatiska eller Europeiska garn fortfarande står inför USA kvoter, men endast 5 procent av alla afrikanska exporten går till USA). Även Afrika har nästan 700 miljoner potentiella kunder, överstiger genomsnittliga per capita inkomsten $1,500 i endast sex av de 48 subsahariska länderna.
Wall Streets Dow Jones Industrial Average når nya höjder i mars men rasar 617.78 punkter (5,7 procent) att 10,305.77 14 April, dess största punkt släppa någonsin, på nyheten om en 0,7 procent ökning i den amerikanska konsumentprisindex för mars. NASDAQ har toppat 5,000 10 mars men störtar 355.49 punkter (9,7 procent) att 3,321.29 14 April, en annan post droppe.
Euron sjunker till nya bottenrekord i September och danskarna förkastar den europeiska gemensamma valutan 28 September av ett populärt röstar av 53,1 procent till 46,9 procent, trots en kraftfull kampanj av Danmarks statsminister Nyrup Rasmussen, som har sagt att klänger i kronor i stället för att införa den gemensamma valutan skulle innebära isolering från Europeiskagemenskapen.
Representanthuset röster 279 till 136 9 juni att avveckla federala (arv) fastighetsskatt, även om endast 2 procent av amerikanerna dö med ständerna tillräckligt stor för att vara någon skatt (över $ 675 000 för en individuell, 1,3 miljoner dollar för en familjeägd gård). Räkningen skulle minska federala skatteintäkterna av 28 miljarder dollar under de första 5 åren, 100 miljarder dollar under det första decenniet och $50 miljarder per år därefter. Demokraterna har erbjudit en åtgärd som skulle begränsa skatten till ständerna på mer än $4 miljoner, men det har varit besegrade 222 till 196, och 65 demokrater har anslutit sig till 213 republikanerna röstar för totalt avskaffande av skatten, att öka rädslan att philanthropies kommer att drabbas om President Clinton inte inlägga veto mot lagförslaget. Clinton veton lagstiftning 5 augusti som skulle undanröja "äktenskap straff," som i vissa fall kräver gifta par betala högre federala inkomstskatter än enstaka personer tjäna samma belopp (republikaner angriper vetorätt och löfte att använda det mot Vice President Gore kandidatur, men Clinton insisterar att åtgärden är oförsiktig och gynnar de rika, som faktiskt kommer att gynna mer från sänka statsskulden och följaktligen öka aktiekurser än genom att sänka skatter). Han veton upphävande av fastighetsskatt 31 augusti.
Guld och diamant magnat Harry F. Oppenheimer dör i Johannesburg 19 augusti vid ålder 91, med rubriken Anglo American Corp från 1957 till 1982 och De Beers till 1987.
Chase Manhattan instämmer i September att betala 36 miljarder dollar för 139 år gamla investeringar banking huset J. P. Morgan och byter namn till J. P. Morgan Chase (se kemiska, 1995).
Permanent normaliserade handeln med Kina bill undertecknades i lag av President Clinton 10 oktober stöder permanent normaliserade trade-status för Folkrepubliken Kina och banar väg för Kinas inträde i Världshandelsorganisationen (WTO). Många amerikanska fackföreningar har motsatt sig åtgärden, protesterar att normaliserade handel skulle innebära en förlust av amerikanska arbetstillfällen och betyda acceptans av kinesiska människorättskränkningar, men Clinton-administrationen har hävdat att det skulle öppna nya marknader för amerikanska exporten och ge den kinesiska ökad exponeringen för demokratiska idéer. Multinationella företag har lobbade hårt för dess passage, Clinton och Vice President Gore har stött det, och det har vunnit senatens godkännande i en omröstning av 83 till 15 September 19, men endast efter bestämmelserna har lagts att skydda Taiwan kinesiska arbetstagare (som kan eller inte kan utgöra en stor marknad för US export men som säkert tjäna en bråkdel av det amerikanska arbetstagare tjänar).
De amerikanska Occupational Safety and Health Administration (OSHA) frågor som regel i November avsedda att skydda anställda mot belastningsskador. OSHA uppskattar att efterlevnad kommer att kosta branschen 4,5 miljarder dollar i regelns första året, industrin uppskattar placera kostnaden så hög som 125,8 miljarder dollar under sitt första år och 886.6 miljarder dollar under loppet av 10 år (se 1978). försäkringsbolag, handel grupper och fackföreningar mount rättsliga invändningar mot den regeln och kommer att försöka få den att gälla.
En ficka veto av President Clinton slutar 20 December lagstiftning som skulle ha gjort det mycket svårare för gäldenärer att erhålla konkursskydd. Banker och andra kreditkortsutfärdarna har lobbade hårt för konkurs Reform Act, de har givit mer i politiska bidrag till lagstiftare än energi eller läkemedelsföretag, men anhängare av åtgärden kommer att förnya sina ansträngningar har det gått.
Wall Streets Dow Jones Industrial Average stänger 31 December på 10,786.84, ned 6,2 procent från dess 1999 slutet av 11,497.12. NASDAQ avslutar året på 2,470.52, ned 54 procent från toppen och ner 39,3 procent för år.
detaljhandel, handel
Montgomery Ward filer för konkurs 28 December, meddelar att det är att eliminera 450 arbetstillfällen omedelbart och kommer att gå i konkurs efter 128 år, stänga sin 250 butiker och avskeda 28.000 associates som driver dem.
energi
Världen oljepriserna nå $30 per fat i februari som OPEC-länderna begränsa produktion; av början av mars priset har drabbat $34, från $11 i slutet av 1998, och OPEC ministrar från varje medlem nation utom Iran håller 27 mars att öka produktionen av 1,2 miljoner fat per dag. Iran sammanfogar överenskommelsen inom en dag eller två, och av maj priset har fallit tillbaka till $30, vilket är fortfarande dubbel vad det var för ett år sedan. Priser med 25 augusti har nått $35 per fat; Franska fiskare, truckdrivers, jordbrukare och andra tvinga regeringen att sänka skatter på bensin, premiärminister Tony Blair vägrar att sänka brittiska skatter, demonstranter blockad raffinaderier och de föra landet nästan stannat i September. Spanska truckdrivers gå med protesten i mitten av September. President Clinton ger order 22 September för att frigöra 1 miljoner fat per dag i 30 dagar från den amerikanska strategiska Oil Reserve, svara på grunder att höga oljepriserna kommer att orsaka svårigheter för behövande amerikaner i kallt väder; Republikanerna protestera att han har handlat av politiska skäl. OPEC: s fira sitt 40-årsjubileum på Caracas i slutet av September, säger Venezuelas populistiska president Hugo Chávez olja priserna skulle stiga för att utvecklade länder hjälpa mindre utvecklade länder, men Saudiarabien lovar att öka produktionen för att hålla priserna överkomliga. Förenta staterna förblir stora petroleum producent, pumpa cirka 6 miljoner fat per dag, men U.S. visat olja förbehåller sig har sjunkit till 21 miljarder fat, från 39 miljarder 1970, medan Saudiarabien har 262 miljarder och Venezuela 73 miljarder.
transport
Aten inviger en tunnelbana i januari som har tagit 7 år att slutföra under överinseende av 50 grekiska regeringen arkeologer, som har följt den schaktning utrustningen och siktas skräp för artefakter.
Amtraks första Acela Express-tåg lämnar Washington's Union Station 12 December och anländer till Boston i 6 timmar och 43 minuter (12 minuter försenat). Kunna gå 150 miles per timme och förkorta med 15 minuter rida mellan New York och Washington, det går att snabbt bara på en 18 mil sträcka i Rhode Island och en 10-mils sträcka i Massachusetts. Höll till mellan 70 och 90 miles per timme på spår ägs av New York och Connecticut, den är långsammare än Frankrikes Train à Grande Vitesse, som väger hälften så mycket.
JetBlue Airways Corp grundas på New York 11 februari av Salt Lake City airline verkställande David Neeleman, 39, en veteran av Southwest Airlines som har gjort framställningar US Department of Transportation för slots på Kennedy Airport. Neeleman fungerar hans 162-seat A320 flygplan 12 timmar per dag på vägar som medeltal 1,055 miles (JFK till San Juan), JFK till Long Beach, Kalifornien, etc., och JetBlue visar vinst i dess första år.
En Kenya Airways Airbus A310 tar av från Abidjan, Elfenbenskusten, 30 januari och kraschar in i Atlanten, döda 169 179 personer ombord; Alaska Airlines Flight 261 störtar i Pacific northwest av Los Angeles den 31 januari döda alla 88 personer ombord på MD-83 luftfartyget, en Air Filippinerna Boeing 737-200 på väg från Manila till Davao City kraschar in i en coconut grove 19 April, döda alla 131 personer ombord; en Air France Concorde tar av från Charles de Gaulle Airport utanför Paris den 25 juli och kraschar till ett närliggande hotell, döda alla 100 passagerare och nio crew personal ombord plus fyra personer på marken (alla Concorde flygningar inställs snart och Air France stämmer Continental Airlines, hävdade att olyckan orsakades av skräp på banan kvar av ett kontinentalt plan). piloten för en Singapore Airlines Boeing 747 använder fel banan för hans start från Taiwan i regn och vind 2 November, träffar byggmaterial och kraschar, döda mer än 81 (piloten överlever).
77,000-tons kryssningsfartyg Ocean Princess går in i tjänsten i februari för halvön & Oriental Steam Navigation co dotterbolaget Princess Cruises. Rising 14 våningar högt, den har två stora matsalar, fyra pooler, ett kasino, ett fitnesscenter, affärer och boende för 1,950 passagerare.
Ford Motor Company håller i mars att köpa Land Rover från BMW och meddelar den 14 April att det kommer att betala sina aktieägare ett rekord $10 miljarder extra utdelning investeringar. Nu världens näst största industriella corporation, Ford fortfarande kontrolleras av familjen Ford, som äger 40 procent av dess röstberättigande aktier. BMW säljer resten av dotterbolaget Rover för en token £10 ($15) till ett brittiskt konsortium och lovar att lånet köparna 767 miljoner dollar att hjälpa den att stoppa förlusterna ($3 miljoner per dag), undvika stänga Rover Longbridge fabriken utanför Birmingham, spara ca 9 000 arbetstillfällen och göra Rover en livskraftig massa tillverkare av personbilar. Ford ordförande William C. Ford Jr medger maj 11 sport utility fordon som hans företag har gjort så mycket pengar orsaka allvarlig säkerhet och miljöproblem men lovar att minska utsläppen av avgasröret, öka bränsleekonomin, som gör stadsjeepar mindre farligt i krascher med vanliga bilar.
Bridgestone/Firestone meddelar 9 augusti att det minns några 6,5 miljoner Firestone däck, inklusive alla 15-tums radiella ATX och radiella ATX II däck men särskilt vildmarken AT däck på en Decatur, Ill, plantera (se Firestone, 1978; bridgestone corporation adr otc brdcy, 1988). Däcken har använts främst på Ford Explorer förorts utility fordon, företaget har tidigare erinrade om sådana däck i Saudiarabien och Venezuela, andra tiremakers vinst från Firestones påminna om, och Ford meddelar 28 September att utrusta sin Explorer stadsjeepar med michelin däck och förhandla med andra beslutsfattare att tillhandahålla däck för olika Ford modeller.
Japans Akashi Kaikyo Bridge öppnas för att ansluta Kobe och Awaji-shima ön. Världens längsta uppspännande hängbro, det har byggts till en kostnad av $4,3 miljarder att tåla jordbävningar och 180-mile-per timme vindar, dess två torn upphov till en höjd av 928 fötter, och det sträcker sig 12,828 fötter över Akashi sund med en enda stål spännvidd av 6,527 fötter.
General Motors meddelar den 12 December att det kommer att fasa ut dess Oldsmobile gör inom 5 år.
Mini Cooper bil designer John Cooper dör av cancer på Worthing, West Sussex, 24 December vid 77 års ålder.
teknik
IBM meddelar i mars att det har inlett en fet, kostsamma och riskfyllda program att göra alla dess programvara och maskinvara arbete smidigt med "öppen källkod" dator operativsystemet Linux, infördes 1993 och tillgängliga gratis på Internet. Senior vice president Sam Palmisano, 48, har övertalat ordförande Louis V. Gerstner Jr att Linux så småningom kunde aktivera IBM att ha ett alternativ till Microsoft Windows och Sun Microsystem Solaris operativsystem, blir industrin standard.
Domaren Thomas Penfield Jackson regler 3 April att Microsoft brutit mot USA: s antitrustregler med predatory beteende för att behålla ett monopol för dess PC operativsystem programvara och knyta sin webbläsaren Internet Explorer till sitt Windowsoperativsystem som "del av en större kampanj för att upphäva innovation." Jackson sedan uppmanar tvistande parter att överklaga direkt till högsta domstolen för att underlätta en lösning av tvisten (se 1999). Justitiedepartementet och 17 staten justitieministrar be Jackson 28 April att bryta Microsoft i två delar och införa allvarlig begränsning av verksamheten i de två nya företag, men regeringens ställning finner stöd hos endast en minoritet av datoranvändare. Microsoft kämpar "radikala" uppbrottet förslag, säger att det finns något prejudikat för det, förnekar något brott, men föreslår 10 maj att vissa begränsningar placeras på sina mellanhavanden med datortillverkare; Justitiedepartementet svarar 16 maj att eftergifterna som inte är tillräckliga, domare Jackson beställer en upplösning av bolaget den 8 juni och den amerikanska högsta domstolen vägrar i slutet av September att höra fallet (se 2001).
IBM meddelar den 3 April att dess forskare utarbetat en metod för att öka hastigheten och prestanda av mikroprocessorer med så mycket som 30 procent med hjälp av ett nytt polymerbaserade material som bidrar till att minska förluster av makt och signaler. Företaget kommer att börja tillverka koppar marker med det materiellt, som är känt som low-k-dielektrik och effektivt tätar området runt den chip ledningar för att förhindra så kallade överhörning, i vilka signaler reser ner på mikroskopiska tråd upptäcks av intilliggande ledningar.
Silicon Valley pioneer Richard Hodgson dör i Barbados 4 mars vid ålder 83 av skador i en bil olycka. statistiker John Tukey dör av en hjärtattack i New Brunswick, New Jersey, 26 juli vid 85 års ålder.
vetenskapen
Human Genome Project director Francis S. Collins och Celera Genomics Group president J. Craig Venter tillkännager tillsammans på vita huset 26 juni att de har avslutat "arbetsutkast" av det mänskliga genomet, att de har konstaterat att det finns cirka 3,1 miljarder kemiska baser, eller bokstäver, i det sekvenserat genomet (se Venter, 1998). Arbetet i avkodning har avslutats långt tidigare än planerat och på betydligt lägre kostnad än hade ursprungligen varit planerade (250 miljoner dollar från ett konsortium av federala och privata enheter, $200 till $250 miljoner från Celera), det har med endast 1 100 forskare från konsortiet och 542 från Celera och det hyllas som en vetenskaplig prestation jämförbar med Manhattanprojektet 1945 , månlandningen 1969, och rymdteleskopet Hubble av 1990, men Collins och Venter fortfarande till oddset som båda fortsätta sökandet efter en komplett sekvenseringen av genomet (se 2003).
National Institutes of Health utfärdar regler 23 augusti som skulle tillåta federalt finansierade forskare att arbeta på mänskliga embryonala stamceller under strikta regler (se 1998). Reglerna ilska sängkamrater förespråkare, men privatfinansierad stamcellsforskning har pågått i åratal (se 2001).
Kärnfysiker Walter H. Zinn dör på clearwater florida, Florida, 14 februari i år 93. evolutionsbiologen William D. Hamilton av malaria på Oxford 7 mars vid ålder 63, har bett av en mygga i Kongo samtidigt söker bevis för att stödja en radikal teori att aidsepidemin kan spåras för att förorena poliovaccin. crystallographer Herman Bijvoet dör vid Niewengen, Nederländerna, 29 mars vid ålder 82. biofysiker Toyoichi Tanaka drabbas av en hjärtattack när du spelar tennis och dör på Wellesley, Massachusetts, 20 maj vid ålder 54. fysiker Joseph Weber dör av non-Hodgkins lymfom vid Pittsburgh den 30 September vid ålder 81. Nobel biokemist Michael Smith av cancer på Vancouver, BC, 4 oktober vid ålder 68, fastslog hur man ändrar sekvenserna av kedja av byggstenar som bygger upp DNA.
medicin
American Academy of Pediatrics utfärdar dess första riktlinjer för att diagnostisera uppmärksamhet deficit/hyperactivity disorder 1 maj i ett försök att förhindra overmedication av ungdomar som är bara bråkiga samtidigt att de som verkligen behöver läkemedel såsom Ritalin kommer att få dem. Läkemedel som har ordinerats i årtionden, men en kraftig ökning av deras användning under de senaste åren har föreslagit att sjukdomen är att vara overdiagnosed.
Sydafrika återupptar hade huset spray med DDT efter ett återuppvaknande av malaria. Epidemier av sjukdomen dödade mer än 100.000 människor i Madagaskar och Swaziland efter upphävandet av sprutning i mitten av 1980-talet, och en grupp 380 forskare har skrivit ett öppet brev uppmanar förnyad användning av DDT inne i hus, att notera att denna användning har utan skadeverkningar på människors hälsa och har ingenting att göra med äggskal-gallring raptor fåglar eller andra miljöhänsyn.
Saline bröstimplantat vinna godkännande från amerikanska Food and Drug Administration (FDA) maj 10. Studier av mer än 5 000 kvinnor har visat att sådana implantat utgör vad de FDA kräver en relativt hög risk för komplikationer (infektion, smärta, vävnad härdning, upprepad kirurgi) och brista, men byrån säger att de även erbjuda fördelar och kan säljas med varningar av risker.
Den 26 juni tillkännagivande att ett utkast av den genetiska koden har slutförts öppnas nya perspektiv för medicinsk behandling. Utkastet innehåller sekvenseringen av 95 procent av gener som orsakar sjukdomen. gen-substitutionsterapi är fortfarande i sin linda, men tillkännagivandet väcker farhågor att det blir svårt att upprätthålla sekretessen för individens genetiska sminkningar och att informationen kan användas av försäkringsbolag och andra för att förneka täckning eller sysselsättning.
Koronar bypass-kirurgi pionjär René Favaloro hittas död vid hans Buenos Aires hem 29 juli vid ålder 77, en uppenbar självmord.
Drug Addiction behandling lagen undertecknades i lag av President Clinton 17 oktober syftar till att behandla heroinmissbruk som en sjukdom. Sponsras av senatorn Orrin G. Hatch (R. Utah) och sen Carl M. Levin (D. Mich.), det har skrivits på grundval av receptbelagda läkemedel alternativ till metadon som vinner FDA-godkännande i September 2002: buprenorfin (en partiell opiat som producerar minst humör förändring) och buprenorfin-Naloxon (samma drog i kombination med en opiat blockerare). Genomförandet av åtgärden tillåter läkare att förskriva läkemedel för missbrukare på samma sätt som de gör för patienter med diabetes, hjärtsjukdomar, högt blodtryck eller andra kroniska sjukdomar.
Nålstick säkerhet och Prevention Act undertecknades i lag av President Clinton 6 November har rensat kongressen i snabb tid. Centers for Disease Control beräknad i mars att mer än 380.000 subkutana skador från smittat fodermjöl inträffar varje år bland amerikanska hälso-och sjukvårdspersonal och som 800.000 worldwide, utsätta dem för risken att oavsiktlig pittet kunde smitta dem med patientens blod transporterar HIV eller den ofta dödlig stammen av hepatit C. New Jersey-baserade Becton Dickinson är den ledande tillverkaren av nål enheter och har spenderat $500 miljoner utveckla "säkerhet-engineered" nålar, gambling att kongressen skulle passera lagen att mandaten använder deras produkter (som kostar mer än dubbelt så mycket som vanliga vassa föremål).
Det nederländska parlamentet röstar 28 November att legalisera dödshjälp, vilket gör att läkare att hjälpa avsluta livet för svårt sjuka patienter som har bett att dö. Nederländerna blir den första nationen att tillåta en praxis som har blivit vanligt men tekniskt har varit ett brott.
religion
Påven Johannes Paulus II tillkännager planer på att besöka födelseplatsen för gamla testamentet profeten Abraham på din, men Irak vägrar honom inträde. Han gör en "virtuell pilgrimsresa" 24 februari, med hjälp av rekvisita och videoband, fortsätter till Egypten, där han besöker platsen tros av många vara den bibliska berget Sinai och går vidare till Betlehem och Jerusalem i ett försök att förena alla tre Abrahamaic religioner-judendom, kristendom och Islam- men när han besöker ett palestinskt flyktingläger på Västbanken, beklagar den svåra situationen för de lägret Boende , och uttrycker empatisk förståelse (på engelska) för svåra i flykting livet hans kommentarer inte är översatt till arabiska.
Minst 330 medlemmar av en tusenårig sekt låser sig inuti en kyrka i en liten ugandisk stad 200 mil sydväst om Kampala 17 mars, spendera några timmar sjunger och skandera, och sedan satt eld på strukturen. Fler organ finns i de kommande 10 dagarna, de flesta av dem tydligen mord offer och i slutet av mars body count har nått 914. Kollektivt självmord och mord av rörelsen för återställande av Guds tio budord är den största sådan händelse sedan Jonestown, Guyana, händelsen av 1978.
New Yorks ärkebiskop John Cardinal O'Connor dör av hjärncancer på hans Manhattan residence 3 maj vid 80 års ålder efter en mandatperiod på 16 år som han har försvarat de fattiga och arbetarklassen bland 2,37 miljoner katoliker i sin ärkestiftet medan striderna aborter och homosexualitet. Han efterträds av bridgeport connecticut, Conn, biskop Edward Michael Egan, 68, som har liknande åsikter.
Ett 6-till-3 amerikanska högsta domstolens dom den 19 juni barer offentligt stöd gymnasieskolor från att erbjuda böner på offentliga - adress system vid idrottsevenemang. Rättvisa John Paul Stevens majoritetens åsikt säger en Texas skoldistrikt sponsring proselytization i strid med inrättandet klausulen i konstitutionens första ändringsförslag (Santa Fe oberoende School District v. Jane Doe). Familjen av en katolsk studerande har gått med en Mormon elevs familj att få besöksförbud 1 som skulle hindra böner från sagt på kommande examen övningar. De har fått stöd från den amerikanska civila friheter (ACLU), de gynnar den skoldistrikt ståndpunkt hävdar att kongressen öppnar sina sessioner med böner, överdomare William Rehnquist oliktänkande säger majoritetens åsikt "borst med fientlighet mot allt religiösa i det offentliga livet" Justices Scalia och Thomas också oliktänkande och politiker använder frågan om skolabönen för att distrahera väljarna från väsentliga frågor.
Före detta amerikanske senatorn John C. Danforth (R. Mo.) släpper en rapport på St. Louis 21 juli som rensar chefsåklagaren Janet Reno och FBI för något brott i samband med ca 80 filial davidian i Waco, Texas, död i April 1993. Fördöms av många för att ha försvarat kandidatur justitierådet Clarence Thomas 1991, Danforth har tjänstgjort som särskilda rådgivare för ett team av 38 utredare och 16 advokater som har tillbringat mer än 10 månader undersöker bevis; Det var ingen konspiration och ingen mörkläggning, säger han: "skulden vilar helt och hållet på axlarna av David Koresh." En FBI-agent och vissa statliga advokater försökte dölja det faktum att FBI sparken tre pyrotekniska tårgaspistoler projektiler på en konstruktion grop ca 75 varv från cult boendeutrymmen, men projektiler gjorde ingen skada. Kult medlemmar spridda brandfarlig vätska och satte eld på komplex i ett kollektivt självmord, först att ha dödat 30 egna personer, däribland fem barn (ett barn knivhöggs till döds, de andra skjuten i huvudet utförande stil).
utbildning
Japans utbildningsministeriet meddelar 26 januari att det har bildats en panel av experter att utforma åtgärder för att förbättra engelska undervisningsmetoder. Premiärminister Obuchi föreslår att göra svenska landet officiellt andraspråk, motståndare av den nya politiken säger det finns inget sätt för alla japanska att ha kunskaper i engelska, men landets brist på anläggningen med engelska har skapat en kris i internetåldern.
En undersökning bland seniorer på 56 top USA högskolor avslöjar en bedrövad okunnighet om historia. Sponsrad av den amerikanska rådet av förtroendevalda och Alumni, det rapporterar att 99 procent av 556 seniorer intervjuade i December 1999 kunde identifiera cartoon tecken beavis och Butthead, 98 procent kände igen namnet på hard-core rapparen Snoop Doggy hund, men endast en av fyra var bekant med Emancipationkungörelsen, 29 procent kunde identifiera återuppbyggnad, 52 procent visste att George Washingtons avskedstal varnade för att fastställa permanenta allianser med utländska regeringar , och endast 22 procent att frasen "Regering av folket, av folket och för folket" kom från Lincolns Gettysburgtal. Studenter på tre av fyra fria konsterna och forskningsuniversitet är inte skyldiga att ta någon historia kurser.
kommunikation, media
America Online och Time Warner meddelar 10 januari att aol kommer att förvärva Time Warner för ca $162 miljarder i en affär att solförmörkelser alla tidigare sammanslagningar och förvärv.
Internet kommer under en massiv attack av "cybervandals" i februari. de blockerar tillgång till Amazon.com, ebay, Yahoo och andra webbplatser, ökande larm att Internet öppna karaktär gör det sårbart för "denial of service" haverier som kan äventyra medborgareförsvar och internationell handel. Illvilliga hackare och "cyberterrorists" har brutit in i regeringen webbplatser tidigare, men de februari incidenterna utlösa en stor FBI utredning. En långt mer förödande attack kommer 4 maj, när unga filippinska hackers skicka ett Internet budskap säger, "Jag älskar dig" och inbjudande webbanvändare att ringa upp en bilaga, som skickar ett meddelande till alla på användarens Web sändlista och stängs mottagarens dator. Replikera när den rör sig, raderar den så kallade "love bug" virus (eller maskar) data, inklusive foto och musik filer, eftersom det färdas över Asien, Europa och Amerika, förlamande kommunikation. Så många som 70 procent av Tysklands datorer påverkas, underhuset i London stänger ner sin e-post till stoppa viruset och regeringskansliet i Washington, DC, påverkas som viruset tar en vägtull uppskattas så högt som $10 miljarder.
Den komiska remsan "Jordnötter" gör sitt sista framträdande 3 januari efter nästan 50 år av underhållande tidningsläsare över hela världen med upptåg av Charlie Brown, Lucy Van Pelt, hennes bror Linus och snoopy tecknad karaktär. Serietecknare Charles M. Schulz dör omedelbart efter sista framträdande av tjocktarmscancer vid sin Santa Rosa, Kalifornien, hem 12 februari vid ålder 77, har beslutat att stoppa remsan istället för någon annan fortsätter det.
Kanadensisk press herre Kenneth R. Thomson säljer hans 49 amerikanska tidningar i mitten av juli för $2,44 miljarder att investera mer djupt i elektronisk information men behåller Toronto Globe and Mail (se 1981). Nu 76 och en av världens 10 rikaste män (familjens nettoförmögenhet enligt uppgift överstiger $16 miljarder), Thomson sålde sitt innehav Nordsjön olja 1989 och 2 år sedan sålde hans brittiska paketet-turné reseverksamhet. Toronto-baserade Thomson organisationen har ägt mer än 200 gemenskapen tidningar i Kanada och USA men kommer nu koncentrera sina ansträngningar på cyberspace, förvärva rättigheter att använda databasens innehåll som det kan debitera Internetanvändare.
CanWest Global Communications meddelar på Montreal 31 juli att det kommer att betala $2.36 billion och utgår från 460 miljoner dollar av publisher Conrad svart 1,6 miljarder dollar skuld belastning att förvärva svarts hollinger inc, som publicerar de dominerande tidningarna i åtta av Kanadas 10 provinser, inklusive Calgary Herald, Edmonton Sun, Montreal Gazette, Ottawa Citizen, Vancouver provinsen, plus mer än 90 mindre papper och kontrollerar Internet företaget Canada.com. (se CanWest, 1975). Nu 55, svart behåller äganderätten av Chicago Sun-Times, London Daily Telegraph, och Jerusalem Post plus en halv intresse i Toronto-baserade National Post. Han blir den näst största aktieägare i CanWest, vars grundare Israel H. Asper, nu 63, är socialdemokrat vars liberala partiet utsikt inte gipp med svart. Asper och hans söner Leonard och David har kommit i blåsväder för att kräva redaktörer av sina papper för att stödja Israel, stödja premiärminister Chrétien och ta andra impopulära positioner och undergräva kanadensiska kulturen genom att köra amerikanska sitcoms på deras TV-stationer.
Ryska trupper bär ski masker och transporterar kulsprutor raid Moskva kontor landets största medieföretag 11 maj, stänga Media mest tidningen och TV-station, som har varit mest frispråkiga kritikerna av President Putin och hans Kreml följe. Tidigare premiärminister Sergei Kiriyenko backas Putin i valet men kallar raid "en offentlig akt av hotelser". Kommunistiska partiets ledare Gennadi A. Zyuganov säger att "det ser äckligt."
Den serbiska regeringen griper kontroll av den främsta opposition TV-stationen i Belgrad den 17 maj, beskyllt av förespråkar ett uppror mot regimen President Slobodan Milosevic. Ta några 20.000 demonstranter på gatorna i protest, skandera, "Slobodan, spara Serbien, döda dig själv," och "Till Haag, Slobodan, till Haag!" (Milosevic har åtalats för krigsförbrytelser av den internationella domstolen i Haag.) Demonstranter ta över den statskontrollerade TV-stationen 2 oktober.
Haitiska broadcast journalisten Jean Dominique, 69, är sköts ned i Port-au-Prince 3 April när han anländer till radiostationen Haiti-Inter att leverera den klockan 7 på morgonen nyheten (under de senaste månaderna har han anklagade den nationella valmyndigheten planering att sabotera kommande omröstningar och attackerade en lokal läkemedelsföretag vars Dextrometorfan skylldes för 60 barn död); broadcast journalism pionjär Robert Trout dör i New York den 14 November vid 91 års ålder.
F.d. Columbia University konstitutionell lag professor Herbert Wechsler av 1964 New York Times v. Sullivan fame dör på sin New York hem 26 April vid ålder 90. Brasiliansk journalist Alexandre Barbosa Lima skriver hans senaste tidningen kolumn i juli och dör på rio de janeiro klinik 16 juli vid ålder 103.
President Clinton veton en intelligens tillstånd lagförslag 4 November som innehåller en bestämmelse som gör det ett brott att läcka regeringen secrets, med lagöverträdares fängelsestraff på upp till 3 år och böter på upp till $10.000. Storbritanniens officiella hemligheter lagen varit i kraft sedan 1911, men Clinton säger den amerikanska åtgärden är "överdrivet och onödigt kan kyla legitima verksamheter som är kärnan i en demokrati."
Den amerikanska högsta domstolen tillåter ljudinspelning för den första tiden av argument inför de nio domarna i samband med det omtvistade presidentvalet men fortsätter att förbjuda kameror i rättssalen. Ljudband spelas på radio och TV i December efter slutförandet av juristernas argument och frågor från bänken.
litteratur
Oxford engelska Dictionary (OED) går online i början av April i den första fasen av en 10-årig, 55 MUSD översyn som kommer att lägga till mer än 600.000 nya ord till arbetet och revidera 19th-talet uppgifterna för många gamla. Den tryckta versionen har vuxit till en 138-pund monster av mer än 20 volymer med vissa 640.000 ord och fraser, och även om årliga abonnemang kostar $550 för individer ($795 och upp för bibliotek och andra institutioner), är det möjligt för individer att logga in på deras bibliotekens webbplats och använda den nya elektroniska versionen gratis.
Ett 12-volym, arabiska språk encyklopedi av Folklore av Saudiarabien publiceras i Belgien i juni efter 10 års arbete. Flera miljoner dollar projektet finansieras av saudiska media baron Prince Khaled bin Sultan, och har 5 000 ritningar, illustrationer och grafik, med separata volymer på sådana ämnen som arkeologiska platser, kamelen 1, barnens spel, geografi, historiska platser och traditionell medicin.
Sakprosa: Bowling Alone: Kollaps och nypremiären av amerikanska samfundet av Rochester, ny-födda Harvard statsvetaren Robert D. (David) Putnam, 59. Tipping Point: Hur små saker kan göra stor skillnad av brittisk (kanadensisk-lyftt) New Yorker magazine författaren Malcolm Gladwell, 37. Den geostrategiska triaden: Leva med Kina, Europa och Ryssland av Zbigniew Brzezinski; Bakåtblåsning: Kostnader och konsekvenser av amerikanska imperiet av Chalmers Johnson; Rättigheter revolutionen och virtuella krig: Kosovo och därefter av Michael Ignatieff; Att slutföra revolutionen: en Vision för seger i 2000 av Robert D. Novak; Buske: Kort men glad politiska livet av George W. Bush av Molly Ivins (med Lou Dubose); Demokrati Derailed: Initiativ kampanjer och Power of Money av David S. Broder, nu 71. Jakt på ordförande: The Ten-Year kampanj för att förstöra Bill och Hillary Clinton av Gene Lyons och New York Observer kolumnist Joe Conason; Långt där ute i blå: Reagan, Star Wars och i slutet av det kalla kriget av Frances FitzGerald, som ifrågasätter idén att tekniken på något sätt kan skydda Amerika från missiler, ett begrepp som har bilaterala stöd i kongressen men lite stöd i vetenskapliga gemenskapen. O'Reilly Factor: Godan, dåligan, & helt löjliga i American Life av New York-född Fox News anchor William "Bill" O'Reilly (Jr), 51, vilkas åsikter i många fall skiljer sig lite från de av förståsigpåare som Rush Limbaugh (han har en bild av Hillary Clinton på dörrmattan av sitt ämbete) men som beundrar den sena Robert F. Kennedy, motsätter sig dödsstraff , och gynnar både vapenkontroll och legalisering av marijuana (hans bok är en enorm bästsäljare); En darwinistisk vänster: Politik, utveckling och samarbete av filosofen Peter Singer, vars utnämning 2 år sedan till en stol vid Princeton förde fördömande från borgerliga kritiker som visat på campus och översvämmade universitetets alumner och student tidningar med protester; Guds namn förgäves: hur Religion bör och inte bör delta i politiken av Stephen L. Carter; Det perfekta kätteriet: Den revolutionära liv och död av medeltida katarerna av Toronto-född Providence, R.I.-historikern Stephen O'Shea; Hirohito och att göra i moderna Japan av Herbert Bix, nu 61, som hävdar att den sena kejsaren spelade en aktiv roll i att få sitt land i andra världskriget; Ett hjärtskärande arbete av svindlande geni av San Francisco författaren Dave Eggers, 29, är en biografi om att höja sin föräldralösa bror; I hjärtat av havet av nantucket massachusetts författaren Nathaniel Philbrick, 35, är kontot fullt ut hittills av förlisningen av whale-fartyget Essex år 1820 och vad följde.
Författare Alex Comfort dör nordväst om London 26 mars i år 80. historikern Adam Ulan av lungcancer i Cambridge, Massachusetts, USA, 28 mars vid ålder 77. miljömässiga författaren Marc Reisner av cancer vid hans san anselmo Kalifornien, Kalifornien, hem 21 juli vid ålder 51; Mensa cofounder Lancelot Ware i Surrey 15 augusti vid ålder 85. historikern Steven Runciman på Radway, Warwickshire, 1 November i år 97. filosofen W. V. Quine på Boston 25 December vid 92 års ålder.
Fiction: Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier; Gertrud och Claudius av John Updike; Unremovable fläcken av Philip Roth; Guds stad av E. L. Doctorow; Ravelstein av Saul Bellow; Anil's Ghost av Michael Ondaatje; Den blinda mördaren av Margaret Atwood; Amazing Adventures of Kavalier och Clay av Michael Chabon; Känslomässigt konstigt av Kate Atkinson; Gömstället av Cardiff-född walesisk författare Trezza Azzopardi; Blå överkastet av Indian Express redaktör Raj Kamal RIF, 35. Död av Vishnu av Bombay (Mumbai)-född University of Maryland matematik professor-författare Manil Suri; Sanna historien om Kelly gänget av Paul Carey; Svenska passagerare av Matthew Kneale; Blå ängeln av Francine prosa; Horse Heaven av Jane Smiley; Ridning i kula av Stephen King, vars elektroniska roman erbjuds på Internet i mitten av mars och drar mer än 400.000 nedladdning order i sin första 24 timmarna, gratis på vissa webbplatser, $2,50 på andra. King erbjuder sin nästa thriller The Plant på Internet i juli, vilket gör den tillgänglig ett kapitel i taget för $1 per kapitel på sin hemsida www.stephenking.com.
Författare Patrick O'Brian dör på Dublin 2 januari vid en ålder 85. Anthony Powell i hans Somerset hem 28 mars vid ålder 94. Frances grå Patton på Durham, NC, 28 mars i år 91. Giorgio Bassani i Rom 13 April vid ålder 84. Penelope Fitzgerald vid Highgate, London, April 28 vid ålder 83. Barbara Cartland hertfordshire hem 21 maj vid ålder 98, att ha skrivit 723 böcker; detektiv författare Frédéric Dard dör av en hjärtattack i Bonnefontaine, Schweiz, 6 juni vid ålder 78, att ha skrivit nästan 300 böcker under sitt eget namn och olika pseudonymer; redaktör-författaren William Maxwell dör på sin New York hem 31 juli i år 91. författare Patricia Moyes på hennes jungfruliga Gorda hem i Virgin Islands 2 augusti vid 77 års ålder.
Poesi: Beowulf av Seamus Heaney i en modern engelsk återberättelse av den 1000-åriga klassiskt; Tiepolos hund av derek walcott (med målningar av poeten); Ta av Emily Dickinsons kläder av Billy Collins; Den samlade dikter av Stanley Kunitz av Kunitz, nu 95, som blir USA poet pristagare i oktober.
Poeten Edgar Bowers dör av non-Hodgkins lymfom vid sin San Francisco hem 3 februari vid ålder 75. Al Purdy av lungcancer i sitt hem på Vancouver Island 21 April vid ålder 81. Karl Shapiro på en New York hospice 14 maj vid ålder 86. Ernst Jandl av en hjärt sjukdom på hans modersmål Wien 9 juni vid ålder 74; Gwendolyn bäckar på sin inhemska Chicago 3 December vid ålder 83.
Juvenil: Harry Potter och den flammande bägaren av J. K. Rowling, vars fjärde i en beräknad serie av sju romaner har en U.S. första utskrift av 3,8 miljoner exemplar (Rowlings tre tidigare böcker har sålt mer än 30 miljoner), börjar säljas på amerikanska bokhandlar 8 juli, snabbt säljer på brittiska och amerikanska bokhandlar, trots att den går väl över 700 sidor. Många vuxna läsa Rowling böcker, men New York Times Book Review sätter upp en separat barnpool bok bästsäljaren listar börjar 16 juli hålla Potter fenomenet från eclipsing andra fiction storsäljare; Amber Spyglass av Philip Pullman avslutar sin mörka materian trilogin; Det stora fönstret, The eländiga Mill och den strama Academy av Lemony Snicket, illustrationer av Bret Helquist; Regnet kom och hur Georgie Radbourn bevarat Baseball av David Shannon; På grund av Winn-Dixie av Merion, PA-född Minneapolis författaren Kate DiCamillo, 36.
Barnens bok illustrator Leonard Weisgard dör på sin Glumso, Danmark, hem i Zeeland 14 januari vid en ålder 83. författare Beatrice Schenk de Regniers på hennes Washington DC, hem 1 mars vid ålder 86. Robert E. Cormier av komplikationer från en tromb 1 vid leominster massachusetts, Massachusetts, USA, November 2 vid 75 års ålder.
konst
Brittiska myndigheterna anklagar förre Sothebys ordförande A. Alfred Taubman och tidigare Christies ordförande Sir Anthony Tennant i början av April för att ha konspirerat i början av 1990 att begränsa konkurrensen genom fastställande provisioner debiteras till köpare och säljare. Taubman erkänner sig vara skyldig i oktober.
Londons Tate Modern Museum öppnar den 12 maj i Southark över Themsen från St. Paul's Cathedral i den tidigare Bankside power plant, som har renoverats av schweiziska arkitekterna Jacques Herzog och Pierre de Meuron, båda 49. Hälften av de $200 miljoner euro i finansiering för projektet har kommit från regeringen beviljar, hälften från privata bidrag. Den gamla Tate uppför floden har bytt namn på Tate Britain och fortsätter att Visa Gainsboroughs och Turners medan 12 berättelse hög lobbyn på Tate Modern funktioner Louise Bourgeois gigantiska stål skulpturer jag gör, jag ångra och jag göra om.
Målning: Fripassagerare kamrater ute på som rusas av ljust av James Rosenquist. Jacob Lawrence dör på sin Seattle hem 9 juni vid 82 års ålder.
Skulptör och grafiker Leonard Baskin dör av njursjukdom vid Northampton, Massachusetts, 3 juni vid ålder 77. George Segal av cancer i sitt South Brunswick, New Jersey, hem 9 juni vid 75 års ålder.
fotografering
Fotograf Gisèle Freund dör i Paris den 31 mars vid 91 års ålder.
teater, film
Theater: Kontakt 3/2 på New Yorks Mitzie E. Newhouse Theater, med dansare Boyd Gaines, Jack Hayes, Deborah Yates, bok av John Weidman, koreografi av Susan Stroman, 1,010 pers.; Lydie Breeze by John Guare 5/15 på New York Theater Workshop, med Elizabeth Marvel, Boris McGiver, Bill Camp, Matt Servito, Joanna P. Adler; Samtal efter en begravning av Yasmina Reza 9/13 på Londons Almeida Theatre, med Claire Bloom i en översättning av Christopher Hampton från fransmännen; Min zink säng av David Hare 9/14 på Londons Royal Court Theatre, med Steven Mackintosh, Tom Wilkinson, Julia Ormond i en pjäs om narkotikamissbruk och behovet av kärlek; Jitney av augusti Wilson 9/19 på New Yorks off-Broadway Union Square Theater (efter en körning på mindre andra skede Theater); Till gröna fält utöver av engelska dramatikern Nick Whitby 9/25 på Londons Donmar Theatre om en stridsvagnsbesättning i första världskriget; Bevis av Chicago-född dramatikern David Auburn, 39, 10/24 på New Yorks Walter Kerr teatern, med Mary-Louise Parker, New York-född Ben Shankman, 32, California-skådespelare Larry Bryggman, 61, i en pjäs om matematiska whizzes, 917 perfs.; Ljus av Torgny Lindgren 10/31 på Londons Almeida Theatre; Sagan om den allergolog hustru av New York-född dramatikern Charles Busch, 46, 11/2 på New Yorks Ethel Barrymore Theater, med Linda Lavin, Tony Roberts, Michele Lee, 777 perfs.; Kraft av ändringen brittisk dramatiker Gary Mitchell 11/8 på Londons Royal Court Theatre; Gamla pengar av Wendy Wasserstein 11/9 på New Yorks Mitzi E. Newhouse Theater, med John Cullum, Mary Beth ont; Bara vet Gud av Hugh Whitemore i November på Londons Vaudeville teater, med Derek Jacobi; Långt bort av Caryl Churchill 11/30 på Londons Donmar Theatre vinden.
Illusionist Doug Henning dör av levercancer vid Los Angeles 7 februari på ålder 52; skådespelaren Lawrence Linville i New York den 10 April på ålder 60. Broadway Producent Alexander H. Cohen av andningssvikt i New York 22 April vid ålder 79. Broadway producent David Merrick på London 26 April vid ålder 88. skådespelaren John Gielgud nära Aylesbury 21 maj i år 96. dramatikern Samuel Taylor av åderförkalkning på hans Blue Hills, mig, hem 26 maj vid ålder 87. skådespelerskan Eugenia Rawls på Denver 8 November vid ålder 87. skådespelaren Jason Robards Jr i cancer i Bridgeport, Connecticut, den 26 December vid 78 års ålder.
TV: Malcolm i mitten 1/9 på Fox med Frankie Muniz, Jane Kaczmarek, Bryan Cranston i en serie om en medelklass-familj med fyra käbbel bröder; Titus 3/20 på Fox, med stand-up komikern Christopher Titus, Stacy Keach (till 3/12/2002). 5/31 överlevande på CBS med 16 främlingar strandsatta på en malaysisk ö i en game show vars final "survivor" kommer att vinna $1 miljon (anpassad från en brittisk version, sommaren program lockar en stor inledande publik som den försöker konkurrera med vem vill bli miljonär på ABC), (tävlande Richard Hatch vinner testet eliminering i sista avsnittet 23 augusti som 50 miljoner tittarna se de flesta av dem 18-34-åringar); C.S.I.: Crime Scene Investigation 10/6 på CBS med William Petersen som chef för en Las Vegas polisens enhet som innehåller skådespelerskan Marg Helgenberger, George Eads, Gardy Dourdan och Jorja Fox lösa brott från hemsk bevis; Ed 10/8 på NBC med Thomas Cavanagh som advokat Ed Stevens, Josh Randall, Jana Marie Hupp, Lesley Boone, Julia Bowen (-2/6/2004). Det är liv 10/8 på CBS med lördag kväll live ellen burstyn tv episod, Heather Paige Kent, Paul Sorvino (till 1/26/2002). Ja, kära 10/9 på CBS med Anthony Clark, Liza Snyder, Mike O'Malley, Jean Louisa Kelly; Distriktet 10/14 på CBS med Spokane-skådespelare Craig T. Nelson, 54, som före detta New York brottslighet fighter Jack Maple, Joliet, Illinois skådespelerska Lynn Thigpen, 51, Glasgow-skådespelare David O'Hara, 45 (-5/1/2004). Gilmore flickor 10/19 på WB med Lauren Graham, Alexis Bledel, Keiko Agena.
Beväpnade män attackera mexikansk TV-komiker Francisco "Paco" Stanley och döda honom i en Mexico City street 12 juni vid ålder 56. TV-värd och komikern Steve Allen dör av en hjärtattack på Los Angeles 30 oktober vid 78 års ålder.
Filmer: Cameron Crowe Almost Famous med Patrick Fugit, Billy Crudup, Frances McDormand, Los Angeles skådespelerska Kate Hudson, 21. Lasse Hallströms Chocolat med Juliette Binoche, Judi Dench, Johnny Depp; Ang Lees Crouching Tiger, dolda drake med Chow Yun Fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Chang Chen; Steven Soderberghs Erin Brockovich med Julia Roberts, Albert Finney, Aaron Eckhart; Ridley Scotts Gladiator med Russell Crowe, Joaquin Phoenix som kejsar commodus; Philip Kaufman Quills med Joaquin Phoenix, Kate Winslet, Geoffrey Rush som marquis de sade; Darren Aronofsky Requiem for a Dream med Jared Leto, Marlon Wayans, Jennifer Connolly; Steven Soderberghs Traffic med Michael Douglas; Edward Yang Yi Yi (en ett och två) med Wu Nienjen, Jonathan Chang; Kenneth Lonergans du kan räkna med mig med Laura Linney, Mark Ruffalo. Också: Mary Harron American Psycho med Walesiska skådespelaren Christian Bale; Julian Schnabel innan natten faller med Javier Bardem; Patrice Leconte flicka på bron med Daniel Auteuil, franska pop stjärnan Vanessa Paradis; Stephen Frears HiFi med John Cusack; Hugh Hudsons jag drömde om Afrika med Kim Basinger; Wong Kar-WAIS på humör för kärlek med Maggie Cheung, Tony Leung; Robert Redford legenden om Bagger Vance med Will Smith, Matt Damon, Charlize Theron; Volker Schlöndorff legenden om Rita med Bibiana Beglau, Martin Wuttke; Istvan Szabo Sunshine med Ralph Fiennes, Jennifer Ehle, Rosemary Harris; Robert Zemeckis vad som ligger under med Michelle Pfeiffer, Harrison Ford; Marek Kanievska's där pengarna finns med Paul Newman, Linda Fiorentino. Plus: Des McAnuff äventyr Rocky och Bullwinkle med Jason Alexander, Rene Russo, Robert De Niro.
Skådespelare-uppfinnare Hedy Lamarr hittas död i sin altamonte springs florida hem utanför Orlando, Florida, 19 januari vid en ålder 86. direktör Claude Autant-Lara dör på Antibes 5 februari vid ålder 98. direktör Roger Vadim av cancer på Paris 11 februari vid ålder 72. skådespelerskan Claire Trevor på Newport Beach, Kalifornien, April 8 vid ålder 91. Douglas Fairbanks Jr i New York den 7 maj vid ålder 90. Francis Lederer på hans Palm Springs, Kalifornien, hem 25 maj vid ålder 100. Vittorio Gassman av en hjärtattack på hans Rom residence 29 juni vid ålder 77. lördag kväll live walter matthau tv episod av en hjärtattack på Santa Monica, Kalifornien, den 1 juli i år 79. direktör Claude Sautet av levercancer på Paris 22 juli vid ålder 76; Sir Alec Guinness i levercancer i West Sussex 5 augusti vid ålder 86. Loretta Young i Los Angeles 12 augusti vid ålder 87. Jean Peters av leukemi på hennes Carlsbad, Kalifornien, hem 13 oktober vid ålder 73; före detta manusförfattare Ring Lardner Jr. på hans lägenhet i New York den 31 oktober vid 85 års ålder, den sista överlevande medlemmen av Hollywood 10 som var svartlistad 1947; manusförfattare Leonardo Benvenuti dör i Rom efter bypass hjärtkirurgi 2 November vid 77 års ålder.
musik
Film musikaler: Fernando Trueba Calle 54 med Tito Puente och andra latinska musiker; Mark Dindal kejsarens nya stil med Disney animation, röster av saturday night live david spade tv episod, John Goodman, Eartha Kitt, Patrick Warburton.
Stage musikaler: Aida 3/23 på New York Palace Theater, med Heather Headley, Adam Pascal, Shere René Scott, musik av Elton John, boka av David Henry Hwang, 1,720 + perfs.; Den vilda part 4/13 på New York's Virginia Theater, med Mandy Patinkin, Toni Collette, Eartha Kitt, musik och text av John LaChinna och George C. Wolfe, 88 perfs.; Närmare himlen 5/31 på Londons Arts Theatre, med musik och sångtexter av Pet Shop Boys, bok av Jonathon Harvey; Vackra spelet 9/26 på Londons Cambridge Theatre, med musik av andrew lloyd webber, texter av Ben Elton; Napoleon 10/17 på Londons Shaftesbury Theatre, med musik och sångtexter av Timothy Williams och Andrew Sabiston.
Dansare Harold Nicholas dör av hjärtsvikt efter operation i New York den 3 juli vid ålder 79. koreograf och jazz dansare Peter Gennaro i New York den 28 September på ålder 80. dansare Gwen Verdon på Woodstock, Vermont, 18 oktober vid ålder 75. Balett Folklórico de Mexico grundare Amalia Hernández på Mexico City 4 November vid ålder 83. dansare José Greco i sitt Lancaster, Pennsylvania, hem 31 December vid 82 års ålder.
US District Judge Marilyn Hall Petel regler 26 juli det napster inc. har varit brott mot upphovsrätt av skivbolag, musikförlag och konstnärer genom att distribuera sina låtar gratis över Internet (se 1999). Miljontals Internet användare rush att ladda ner låtar innan domstolens beslut att stänga träder i kraft den 29 juli. Napster omgående överklaganden och rymningar ska stängas när en annan domare utfärdar en vistelse. Andra företag distribuera låtar via Internet och skivbolagen flytta att använda som medel för sin egen distribution, ta ut en avgift för varje titel hämtade. Napster samtycker den 31 oktober till en plan som finansieras av Tysk media jätten Bertelsmann som skulle göra det möjligt att ta ut en avgift för sin service och distribuera del av det som royalties till skivbolagen.
Populära låtar: "Fylla mig i", "Kvinna Trouble" och "7 dagar" av engelska sångare Craig (Ashley) David, 19, vars CD-född till göra den innehåller singlarna "Walking Away" och "Rendezvous;" Fallskärmar (CD) av brittiska rock gruppen coldplay (Chris Martin [gitarr, piano, sångaren], 23; Guy Berryman [bas], 23. Jon Buckland [gitarr], 23. Kommer mästare [trummor], 22) innehåller den enda "gult;" Komma till där jag kommer från (CD) av Joseph Arthur; Allt som du kan inte lämna bakom (CD) av U2 innehåller singeln "Beautiful Day"; Steely dans två mot naturen (CD) med låtarna "Kusin Dupree" och "Janie Runaway" av koncernens låtskrivare Walter Becker och Donald Fagen; "You 're the One" av Paul Simon; "Köp mig en ros" av Kenny Rogers, nu 61, vars singel är den första bästsäljande countrymusik posten av en sångare över 60 i minst 56 år. Stankonia (CD) av rap duo outkast; Marshall Mathers LP (CD) av rapparen eminem, vars post har försäljning på 1,76 miljoner exemplar under sin första vecka.
Calypso låtskrivare Lord Kitchener (Aldwyn Roberts) dör i Port of Spain, Trinidad, 11 februari vid ålder 77. låtskrivare Pee Wee kungen i Louisville, Kentucky, 7 mars vid ålder 86. punk rock sångare Ian Drury för kolorektal cancer på hans Hampstead, London, hem 27 mars vid ålder 57; onetime orkesterledare Tex Beneke på Costa Mesa, Kalifornien, maj 30 vid ålder 86. trummisen-orkesterledare Tito Puente följande hjärta kirurgi vid New York 1 juni vid ålder 77, har antecknat nästan 120 album i en karriär som "Mambo King" som sträckte sig mer än ett halvt sekel (den puertoricanska regeringen förklarar 3 dagar officiell sorgedag); låtskrivaren Carl Sigman dör i manhasset, N.Y., 26 September i år 91. "hillbilly" låtskrivare och onetime radio discjockey Zeke seder på Los Angeles 14 oktober vid ålder 89. sångerskan-skådespelerskan Julie London på southern California sjukhus 18 oktober vid ålder 74, som drabbats av en stroke 5 år sedan. låtskrivare och onetime Louisiana "sjungande guvernör" Jimmie Davis dör på sin Baton Rouge hem 5 November på ålder 101 (ungefärlig); Svenska sångerskan Kirsty MacColl dödas av cozumel, Mexiko, 18 December vid 41 års ålder med en motorbåt racing genom vatten reserverade för simmare; pianist-komikern Victor Borge dör på sin Greenwich, Connecticut, hem 23 December vid 91 års ålder.
Sport
Golfspelaren Tiger Woods sjunker en 40-fots putt på Kapalua, Hawaii, 9 januari att besegra Ernie Els i Mercedes mästerskapet och matcha sen Ben Hogan's 1945 vinnande strimma av 11 segrar. Han kommer tillbaka från ett sju-stroke underskott 7 februari att vinna AT&T Pebble Beach nationella Pro-Am turen, matchande Hogans 1948 rekordet av sex på varandra följande tour segrar, men hans strimma slutar 13 februari med en förlust för Phil Mickelson på la jolla california, Calif. Fiji Islander Vijay Singh vinner Masters på Augusta, ga, 9 April, slog tvåan Ernie Els med tre linjer; Woods kommer i femte, men han vinner 100 US Open på pebble beach Kalifornien, Kalifornien, 18 juni med en post 15 slag (hans totala 12-under-par 272 är också ett rekord) som golfare sörjer förlusten naturligtvis arkitekten Robert Trent Jones, som har avled på hans Fort Lauderdale, Florida, hem 14 juni 93, efter att ha arbetat i 45 länder och 35 utländska länder att utforma mer än 350 kurser och bygga mer än 150 andra , inklusive 79 som har använts för USA öppnar eller andra nationella mästerskap. Woods vinner i British Open på St Andrews 23 juli, blir vid 24 års ålder den yngsta spelaren någonsin att ta titeln, och han vinner PGA Championship vid Louisville 20 augusti, blir den första spelaren att vinna back-to-back PGAs sedan 1930-talet och att vinna alla tre stora titlar per år sedan Ben Hogan gjorde det 1953.
St Louis Rams (tidigare L.A. Rams) besegra Tennessee Titans (tidigare Houston Oilers) 23-16 på Atlanta 30 December för att vinna Super Bowl XXXIV.
Tidigare Dallas Cowboys coach Tom Landry dör i leukemi på Dallas 12 februari på ålder 75. onetime Yale slutet och 1936 heisman trophy vinnare Larry Kelley begår självmord på hans Highstown, NJ, hem 27 juni vid ålder 85, efter att ha sålt pokalen på auktion 6 månader tidigare för $328,100.
Tennislegenden Don Budge dör vid scranton pennsylvania, Pa., 26 januari vid en ålder 84, efter att ha skadats i en bilolycka den 14 December förra året.
Pete Sampras vinner sin sjunde mäns singeltiteln i Wimbledon, Venus Williams, 20, (US) besegrar sin syster Serena att vinna damernas avdelning. Marat Safin, 20, besegrar lätt Sampras för att bli den första ryska US Open singlar vinnaren, Venus Williams vinner Damernas titel.
Lance Armstrong vinner Frankrikes Tour de France för andra året i juli 23.
Fullblod ägare och uppfödare Fred W. Hooper dör i ocala florida, Florida, 4 augusti vid 102 års ålder.
De olympiska spelen i Sydney i September lockar 10.000 idrottare (och 21.000 journalister) från 199 länder. Amerikanska idrottare vinna 97 medaljer (inklusive 39 guld), ryssarna 88 (32 guld), kinesiska 59 (28 guld). Aboriginerna löpare Cathy Freeman, 27, vinner 400-meters sprint, USA: s spår och fältet stjärniga Marion Jones, 24, vinner tre guld och två brons.
New York Yankees vinna sin tredje raka World Series, besegrade New York Mets 4 spel 1 i den första "subway serien" sedan 1956.
vardagslivet
Modedesigner bonnie cashin dör 3 februari vid ålder 84 efter öppen hjärtkirurgi på New York.
Michigan swimmingpool företaget anläggningsägaren Larry Ross, 47, köper en korv med en $100 faktura på en Detroit förort, tar förändringen i lotter på förslag av hans fru, Nancy, och lärer 8 maj att han har vunnit hälften av ett rekord $363 miljoner jackpot, nettning honom cirka 61 miljoner dollar efter skatt.
Sega företag börjar i augusti att ge bort sin $199 dreamcast-spel konsol (se 1999). Kunder som abonnerar på sin nya Sega webbtjänsten för 2 år på $21,95 per månad får ett gratis tangentbord och en $200-check.
Estée Lauder introducerar sin nya premium-pris doft Intuition i Europa i September, men amerikanska försäljningen av så kallade prestige parfymer har varit platt eller ner under de senaste 5 åren som kvinnor har valt mer ledig klädsel i placera av märkeskläder och undvek parfymer med designernamnen.
World chess master Garry Kasparov förlorar sin titel på London 2 November till hans 25-åriga ryska skyddsling Vladimir Kramnik. Nu 37, Kasparov har haft titeln sedan 1985 och har varit anses av många den största fotbollsspelare genom tiderna.
tobak
USA: s ansträngningar för att begränsa rökning drabbas av ett bakslag 22 mars högsta domstolen regler 5-4 att Food and Drug Administration har aldrig fått myndigheten från kongressen att reglera tobaksvaror. Rättvisa Sandra dag O'Connors majoritetens åsikt anges att rökning är verkligen landets ledande hälsoproblem, och att det dödar vissa 400.000 människor per år, men det avvisar FDA regler föreslås i 1995 att begränsa marknadsföring av cigaretter till barn och tonåringar. Tobaksbolagen förblir ansvarig för hundratals miljarder dollar för att lösa stämningar för att återställa statliga hälso-och sjukvårdskostnader. En Florida jury regler den 14 juli att företagen måste betala en svindlande $145 miljarder att bosätta sig hundratusentals hälsopåståenden, men företagen filen överklaganden.
brott
De amerikanska högsta domstolen reglerna är 12 januari det polisen motiverade i en stopp-och-frisk sökning på den som väcker misstanke genom att fly vid blotta åsynen av en officer. 5-till-4 domen avkunnats för Illinois v. Wardlow vänder ett beslut av Illinois högsta domstol.
Illinois guvernör George Ryan meddelar den 31 januari att han är att införa ett moratorium för avrättningar i sitt tillstånd. En republikan, Ryan har varit en lång tid anhängare av dödsstraff, 13 felaktigt dömda fångar har varit anledning men sedan 1977 (12 avrättades) och Chicago Tribune förra året sprang en serie artiklar utsätta orättvisor i statens dödsstraff system, visar att hälften av 260 kapital fall hade återförts om överklagande (30 advokater som företräder fångar i dödscell har disbarred eller inaktiverats). Endast ett fåtal andra länder i världen har fortfarande dödsstraffet, som inte tillåts i Alaska, District of Columbia, Hawaii, Iowa, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, North Dakota, Vermont, West Virginia eller Wisconsin. En Gallupundersökning i februari finner att 66 procent av amerikanerna fortfarande stöd för dödsstraff, ner från 80 procent år 1994.
6-åriga Michigan skolpojke tar sin farbrors.32 kaliber pistol till skolan 29 februari och används för att döda klasskamrat Kayla Renee Rolland. Händelsen ger färska krav för pistol kontroller, och Smith & Wesson håller 17 mars att acceptera ett brett utbud av inskränkningar som den tillverkar, säljer och distribuerar sina produkter. Nu ägs av ett företag baserat i London och hotas av konkurs från stämningar, lovar Smith & Wesson att inom 3 år av dess handeldvapen kommer att utrustas med "smart gun" teknik som gör att endast dess auktoriserad användare till branden. Andra gunmakers och National Rifle Association motsätter sig någon förändring.
New York's årliga puertoricanska Day parade slutar 11 juni med en ful incident i Central Park: 10 amatör videoband Visa så många som 50 berusade svart, vitt och latinamerikanska ungdomar besprutning kvinnor med vatten, slita av sig kläderna, famlande och smeka dem, medan polisen stå utan att ingripa och göra sig av krav att de stoppa våldet. Polisen identifiera senare många av förövarna från band och göra gripanden; några polistjänstemän skylla bristen på svar på brist på radioapparater som hindrade meddelande av upprördhet till officerare som skulle ha rusat till platsen hade de vetat vad som hände.
Den ökända indiska rebel banditen Veerappan kidnappar den 72-åriga filmstjärnan Rajkumar på sitt lantställe nära byn Gajanur i Tamil Nadu 3 augusti. Hans 50-talet har Pelle nu för årtionden trotsade polisen ansträngningar att gripa honom, döda dussintals av dem medan han slaktade elefanter för deras elfenben och smugglade ut sandelträ från djungeln, att hitta sin tillflykt bland byborna som han gett ekonomiskt stöd. Han har velat i samband med morden på 141 personer, däribland sin egen nyfödda dotter, som han strypa för att tysta henne så att hennes skrik avslöjar sin närvaro till myndigheterna. Veerappen även kidnappa två av Rajkumars intresseföretag och kräver frigöraren av 50 fängslade kamrater; han släpper Rajkumar 14 November men förblir i stort tills polisen pistolen honom 2004.
Före detta Lucchese familjen maffiaboss Anthony Corallo dör i ett federalt fängelse på Springfield, Mo, 23 augusti vid ålder 87, efter att ha dömts i November 1986 till 100-års fängelse för maffian labor beskyddarverksamhet.
Computer software tester Michael McDermott, 42, går bärsärkagång på en Wakefield, Massachusetts, Internetföretag 26 December och dödar sju medarbetare, med hjälp av ett halvautomatiskt gevär och ett hagelgevär.
miljö
De värsta tornados träffa sydvästra Georgien sedan 1936 roar genom landskapet tidigt på morgonen den 14 februari, döda 22, lämnar hundratals skadade och förstör många fjäderfäanläggningar. Andra tromber i mars och April anställa förödelse på Fort Worth, Texas, och på andra håll.
Los Alamos, nm, gör rubriker som "föreskrivna brännskada" börjat av National Park Service 4 maj på bandoläret nationalmonument sveper förbi brandgator maj 11 och rasar utom kontroll (se Yellowstone, 1988). Avsedda att förhindra en överraskning eld från antända knastertorr skog mark, drivs branden av kraftiga vindar. Det förstör hundratals hem och tiotusentals hektar skogsmark, och även om inget radioaktivt material eller andra känsliga material påverkas vid kärnvapen laboratoriet katastrofen utlöser en omprövning av Park Service eldlednings förfaranden. Andra skogsbränder förstöra miljoner hektar av timmer i Colorado, Idaho och Montana.
Den amerikanska bison (buffalo) befolkningen når 300.000, upp från färre än 30 år 1900 som bison rancher föröka i Plains staterna.
En uppdämning av kol slam spill över 11 oktober på Martin County kol Co i West Virginia, begrava gräsmattor mer än sex fot djupt i svart flytgödsel som dödar fisk och förorenar dricksvatten. En undersökning visar att den skyddande skölden på Massey Energy Co anläggningen var mycket tunnare än tillsynsmyndigheter trodde.
Miljöaktivist David Brower dör på sin Berkeley, Kalifornien, hem 5 November vid ålder 88. naturalist-miljöaktivist Théodore André Monod i Versailles utanför Paris 21 November vid ålder 98.
President Clinton skapar den största amerikanska naturreservat 4 December, att avsätta 99,500 nautiska kvadrat miles (84 miljoner hektar) under vattnet runt nordvästra Hawaiiöarna att skydda korallreven, atoller, nedsänkt laguner och marina livet i ett område lika stort som Florida och Georgia kombinerat. Clinton under sina 8 år som ordförande har skyddade naturligare areal än någon president sedan Theodore Roosevelt; nya nordvästra Hawaiiöarna korallrev reserven omfattar en fristad av Roosevelt och innehåller 70 procent av landets korallrev. Kustutveckling, global uppvärmning, föroreningar, korall tjuvskyttar och dynamit fiske har dödat mer än 25 procent av världens korallrev.
marina resurser
Aqua Bounty gårdar gäller US Food och drog byrån (FDA) godkännande att marknadsföra genetiskt modifierad lax som växer till marknadens storlek på bara 18 månader i stället för den vanliga 36. Atlantic salmon befolkningen i Kanada och USA har sjunkit till 350.000, från 1,5 miljoner 1970, och efterfrågan på fisk har ökat. Ett dotterbolag av biotekniken företag A / F Protein, Aqua Bounty säger dess odlad fisk inte skulle överleva länge i naturen om de flydde från sina pennor, men Kritikerna kallar laxen "Frankenfish"; de påpekar att andra gård-upp fisk har rymt i stort antal och tävla om habitat och lekande i samma strömmar som vild lax.
jordbruk
En biosäkerhet biologi fördraget antogs av delegater från mer än 130 länder på Montreal 29 januari reglerar internationell handel med genetiskt modifierade produkter, inklusive korn, som Kritikerna kallar "frankenfood."
Entomolog Edward F. Knipling dör på sin Arlington, Virginia, hem 17 mars vid 90 års ålder.
Nutrition
US Food and Drug Administration riktlinjer som trädde i kraft i februari tillåta kosttillskott att göra allmänna påståenden att de förbättrar hälsa men barer krav eller konsekvenser som en produkt kommer att bota en specifik sjukdom (t ex "återställer sexuella vigör, styrka och prestanda") om produkten har genomgått långa godkännandeprocessen som läkemedel utsätts. Men FDA tillåter så kallade "struktur och funktion" fordringar (t.ex., "väcker eller ökar sexuell lust och förbättrar sexuell förmåga," "hjälper stödja brosk och ledfunktion," "underhåller friska lungfunktion" "stödjer immunförsvaret" och "hjälper till att upprätthålla kolesterol nivåer som är redan inom det normala intervallet." Människor i nästan 70 procent av de amerikanska hushållen använder vitaminer, mineraler eller receptfria naturläkemedel.
restauranger
New York restaurang Alain Ducasse på Essex House öppnar i slutet av juni i West 58 Street med prix-fixe middag på $160 (lunch är samma pris). 60 platser matsalen är öppen endast måndag-fredag lunch serveras endast 2 dagar per vecka. Väntelistan snart krymper ihop och Ducasse hotar att flytta anläggningen, men den kommer att överleva, och 2004 prix-fixe middag kostar $225.
befolkning
Food and Drug Administration meddelar 28 September att det har godkänt marknadsföring franska abort-inducerande drogen RU-486 (mifepriston) som ett alternativ till kirurgisk abort (se 1996). Läkare börja förskrivning piller i början av November omfattas av stränga regler, men reglerna kräver att en läkare har tillgång till back-up kirurgiska ingrepp, som inte är tillgänglig i 86 procent av Amerika, och sängkamrater förespråkarna lovar att fortsätta kampen mot användningen av abortframkallande.
Befolkningen i världen toppar 6,2 miljarder, från 1,65 miljarder år 1900, 2,3 miljarder i 1940, med 1.285 miljarder i folkets republik av Kina och 1.025 miljarder i Indien. Indonesien har 214 miljoner, Brasilien 182, den ryska federationen 145, Bangladesh 140, Japan 127, Nigeria 117, Mexiko 104, Tyskland 82, Vietnam 81, Egypten 74, Iran 68, Turkiet 67, Storbritannien 60, Frankrike 59, Italien 57, Sydkorea 47, Spanien 40, Polen 38, Kanada 31,5, Irak 24, Saudiarabien 24, Nordkorea 22, Taiwan 22, Israel 6, och Singapore 4,5.
Kinas befolkning fortsätter att växa trots den så kallade "" ettbarnspolitiken inleddes för 20 år sedan. Överträdare av politiken kan hållas i provisoriska underjordiska fängelser för så länge 35 dagar, men familjen-planering byråkrater i vissa områden har under några år beställts av deras korrupta större företag att komma med i motsvarande 1250 $ per månad, byråkraterna är tillåtna att sälja födelse tillstånd, födslar är underrapporterat, en statliga Planeringskommissionen högre tjänsteman medger att endast 60 miljoner av landets 300 miljoner barn under 14 års ålder är från ett barn familjer , och vissa experter säger befolkningen kan vara så hög som 1,4 miljarder eller ens 1,5 miljarder.
US Census Bureau rapporter 28 December att landets befolkning har nått 281,421,906, upp från 150.7 miljoner år 1950 och 13,2 procent sedan 1990, men byråchefen tyder på att räkningen har varit grundligare än 1990.

  • Relaterade Frågor

  • Vad händer med världen på grund av överfiske?

  • Vad händer med Porsche om alternativen på VW aktier löper ut?

  • Vad händer om försäkringsbolaget går i konkurs?

  • Vad händer när livförsäkringsbolag kan inte längre betala den garanterade räntan?

  • Om du är ateist vad händer när du dör?

  • Vad händer i frostbite bok 2 av vampire academy?

  • Vad händer när du dör?

  • Vad händer med dig när du dör?

  • Vad händer om du har en sex med en gift kvinna med ut en kondom?

  • Vad händer om du bor i en fantasivärld?

  • Vad händer med döda när uppryckandet sker?

  • Vad händer med lager om pedagoger kommer att tas över av andra företag?

  • Vad händer om jag (omedvetet) i stället för en faktura på falskt namn?

  • Överföra till Afrika - vad händer när hon anländer inte till höger?

  • Jag köpa en lägenhet, vad händer med min man i vårdhem måste

  • Vad händer med skuld när det finns en finansiell kris?

  • Vad händer om jag inte skriver ett samråd protokoll i en bank?

  • Vad händer om uppvärmningskostnaderna ännu inte har minskat?

  • Vad händer med min pension om arbetsgivares insolvens?