Vad som avtalades vid Jaltakonferensen 1945?

Vid konferensen Jalta på Krim i februari 1945 den stora 3 träffades för att diskutera flera frågor inom Europa och världen.

För det första kom man överens om att Sovjetunionen skulle hjälpa Amerika besegra Japan, som Hitler var nu besegrad. Men det var aldrig neccassary för Sovjetunionen att hjälpa som USA hade bombade Japan innan de kom till den punkten.

För det andra tillät Roosevelt och Churchill Stalin att inrätta en kommunistisk regering i Polen (emellertid del av detta avtal sade att de var tvungna att ha andra politiska partier inom denna regering; Stalin ignorerade detta och gjorde endast en kommunistisk regering, detta ledde till spänningar mellan tre stora).

För det tredje den stora tre alla sa de ville arbeta för att demokratin i Europa. De sade detta i den "förklaringen på befriade Europa". Men det var problem med detta som från motsatta politiska ideologier, Roosevelt och Churchill hade mycket olika idéer om vad demokrati var jämfört med Stalin. Roosevelt kände att demokrati var med fria val där kandidater vinna offentliga röster. Stalin ansåg att demokrati var en kommunistisk regering som kontrollerade industrin. han ansåg att kommunismen var det enda politiska system som helt såg efter arbetarklassen.

För det fjärde: de skapade Förenta nationerna. Detta för fred med Europa och var i praktiken en ersättning för nationernas förbund som hade misslyckats under 1930-talet av flera skäl. Grand alliansen hoppades att detta skulle vara mer framgångsrik.

Slutligen, de tre stora upprepade avtalet att USSREN bör ha en "intressesfär" på Östeuropa. En "intressesfär" var ett område av världen omkring Sovjetunionen där kommunismen var "respekterad" dvs det var det viktigaste politiska systemet. Ursprungligen beslutades att Sovjetunionen skulle ha en "intressesfär" vid Teherankonferensen 1943.

Ingenting var riktigt diskuterat om ödet för Tyskland på Jaltakonferensen. Tyskland delades upp i 4 vid Potsdamkonferensen juli 1945 några månader efter Jalta.