Vad trodde Union General William T Sherman var möjligt att använda idén om förintelse mot en stor konfederationens armé sen 1863?

Unionens allmänna William T. Sherman delade med oss Grant och andra topp officerare till samma slutsats när det gäller svårigheten att tillintetgöra en stor fiendens armé. Han förstod och hade bevittnat hur stark konfedererade bakre vakter och möjligheten för fienden att undvika flanken attacker och frontalangrepp på helheten inte att förstöra en konfedererade kraft. Här är en möjlighet att förklara "förintelse och förstöra".
Dessa var vanliga termer att beskriva det som också kallas en "avgörande seger". Och förintelse, betyder inte att döden av varje fiende soldat i en strid.
Det innebär i grunden, med tillräcklig kraft för att oskadliggöra en fiende armé i den mån det måste ge upp och därför inte längre vara en kraft att bära på en framtida kamp.
Om norra Virginia armén tvingades kapitulera vid Antietam eller Gettysburg, hade kriget över.
Faktum är, och generaler McClellan, Halleck, Sherman och Grant var väl skolad militära befälhavare. De förstått, till skillnad från allmänheten att Antietam var tekniskt oavgjort. Ingen militär utbildad person har någonsin ifrågasatt som. Lee var kunna fly "förstörelse" aldrig kapitulerade, och tvingades till reträtt till Virginia att kämpa på.
Å andra sidan, vid Gettysburg, i norra Virginia armén var klart besegrade, men återigen aldrig kapitulerade. Lees förlusterna var betydande i förhållande till Antietam och således "nederlag". Armén i norra Virginia var dock att förbli en livskraftig kraft. Tvivlarna kan enkelt granska Overland kampanjen sommaren 1864 att se att.

Med allt detta sagt, allmänna Shermans idé 1863 var att hota East Tennessee på ett sådant sätt att det skulle orsaka förbundsmedlemmarna att bilda en koncentration där för att försvara en viktig del i den staten. Sherman trodde att detta viktiga område kunde mycket väl dra de flesta av Lees armé det att försvara den. Nu är här där terrängen kommer in och detta är ett ämne som ofta skrivit om i verk av Carl Von Clausewitz. Lee, nu i östra Tennessee skulle tvingas gå vidare eller falla tillbaka. Bergen (terräng) på vardera sidan av det avsnittet i Tennessee på antingen flanken skulle begränsa fiendens linje till järnvägen och den fackliga armén är placerad på defensiven, överlägsen position. Bergen skulle förhindra roterande rörelse och Lee skulle tvingas att påbörja ett frontalangrepp, till deras nackdel, och en dubbel sådan som Shermans försvar skulle ha soldaten nummer fördelen.
Lee har aldrig testats i scenariot Sherman tänkt. Södra styrkor från Virginia tågade inte till östra Tennessee.