Vad var de sociala politiska och ekonomiska förhållandena i Ryssland före 1905?

De sociala, ekonomiska och politiska förhållandena i Ryssland före 1905 var omväxlande fördelaktigt och dåligt för massorna. 85% av Rysslands befolkning var agriculturist, långt mer än Frankrike eller Tyskland med 40-50%. Industrin var obefintlig, men sporadiskt. Merparten av detta var privatägda. Arbetstagare antingen kom från byar eller migrerat till städer för sysselsättning i fabriker. Den industriella sektorn hade sin beskärda del av problem med strejker i textilindustrin i 1896-97 och metaller industrin 1902.
Vid denna tid, bonde gemenskapen var djupt religiös, men brydde inte sig mycket om adeln. De trodde att mark måste delas sinsemellan. Eftersom detta inte var möjligt på grund av feodala rättigheter, hade bönderna sina egna unika commune vari rikedom delas efter varje familjs behov.
Politiska partier var olagliga före 1914. Socialdemokratiska arbetarpartiet (1898) var därmed olagligt. Intressant, trodde socialisterna att bönderna var "naturlig socialister" i sin politik för rättvis fördelning av välståndet. Bolsjevikerna under Lenin ville dock en disciplinerad grupp och inte jordbrukarna, i partiet. Medan bolsjevikerna trodde att kontrollera antalet och kvaliteten av dess medlemmar, trodde Mensjevikerna att partiet bör vara öppen för alla.
I fråga om ekonomiska förhållanden var 1904 ett dåligt år för arbetstagarna. På grund av ökade priserna på basvaror, reallöner minskade med 20 procent, leder till den berömda St.Petersburg strejken där 110.000 arbetare protesterade, krävande minskning arbeta timmar och öka i löner. Denna strejk började en serie av händelser som är tillsammans kända som revolutionen 1905. Under denna revolution, det fanns strejker över hela landet, universitet stängdes och olika yrkesverksamma och arbetare etablerat Union av fackföreningarna, kräver upprättandet av en konstituerande församling.
Dessa var de socio-ekonomiska och politiska förhållandena i pre-1905 Ryssland.