Vad var den politiska situationen i Irland av 1918?

Folkpartiet hade makten fram till kriget och de försökte passera Home Rule. De var uppbackade av det irländska nationalistiska partiet, ett parti som de förlitat sig på att upprätthålla deras fördel över moderaterna.
När kriget började de motsatta fraktionerna (nationalister och unionister) tappade frågan för att bekämpa den gemensamma fienden, Tyskland (även om vissa militanta nationalister såg en kejserliga Tyskland som en allierad mot Storbritannien).
Efter kriget kunde folkpartiet inte komma tillbaka till makten, men av då strävan efter Home Rule hade gått så långt att det ändå var förbi 1927.
Parterna inom Irland var särskilt främst de irländska nationalisterna (Irland) och ulsterunionisterna (Ulster). Båda hade militanta grupper inom dem med INP kopplad med irländska volontärerna och de UU kopplad med Ulster Volunteer Force. Sinn Fein var också närvarande vid denna tid och trots att trycka för liknande resultat som INP, de var mer Laval och oseriösa.
Det hade varit revolt före 1918, men de var misslyckade till stor del ner till övermakt, utbildning och utrustning av den brittiska armén. Även skulle kyrkan inte stödja de väpnade uppror hävdar att "de var en meningslös handling av blodsutgjutelse dömt att misslyckas". Detta gjorde att bort många vore aktivister som inte vill flytta utan kyrkorna bakningen.
Hoppas att detta hjälper.
Nästan omedelbart efter WW1 inbördeskrig bröt ut i Irland (1919-21) mellan irländska nationalister (främst Roman Cahtolic) och de som ville förbli en del av Förenade kungariket (protestanter). Kriget utkämpades med exceptionella elakheter. Den brittiska regeringen använde ett band av hänsynslösa irregulars, smeknamnet "Black 'n Tans". Mest praktiskt taget blev Irland självständigt 1921.