Vann USA en seger över Storbritannien i kriga av 1812?

USA förlorade kriget 1812, som det började att invadera och med våld bilaga Kanada, något Thomas Jefferson som kallas "en ren fråga om marching." Han hade fel. Kanadensiska milisen och infödingarna består 75% av försvararna--resten är British stammisar-- och att kraftigt underlägsna styrka tillfogats en serie av avgörande nederlag mot inkräktarna, som flydde tillbaka över gränsen och därefter, avstå från Detroit, buffel och Fort Dearborn (Chicago).

Amerikanerna vann även några av dessa strider, Kanada skulle inte finns idag, så det är logiskt att håller med Johns Hopkins University professor Eliot Cohen (en senior rådgivare till tidigare USA: s utrikesminister Condoleeza Rice), som skriver i sin bok erövrade i frihet att "slutligen, Kanada och kanadensare vann kriget 1812."

Den misslyckade invasionen följdes av en Counter invasion, mestadels av British stammisar, som ockuperade stora delar av USA av sena 1814.

Till sjöss underhöll Royal Navy en komplett blockaden av amerikanska hamnar, som lamslog den amerikanska ekonomin. De sju New England staterna, chockad att sådant dumt krig hade lanserats, diskuteras öppet skilja från unionen.

Britterna knappt märkte kriga av 1812, eftersom de hade varit i ett mycket, mycket större krig mot Napoleon, men att kriget hade vunnits i slutet av 1814, lämnar dem fria för att fartyget hundratusentals striden härdade soldater till Nordamerika (jämfört med 5200 British stammisar försvara Kanada vid tidpunkten för den amerikanska invasionen.) Men Storbritannien var kriget-trötta efter sin kamp med Napoleon, och har absolut inget intresse vända amerikansjälvständighet mer än 30 år efter faktumet, var glad att underteckna fördraget i Gent, som gick tillbaka saker till de tidigare gränserna.

Veckor efter fredsfördraget undertecknades, gjorde amerikanerna en seger över brittiska styrkor på New Orleans, som, även om det hade någon effekt på resultatet av kriget var bjudet av amerikanska tidningar som mycket viktigt. Det var inte, faktum är att slutliga striden, men som det skildras ofta, eftersom det var tätt följt av en framstående brittisk seger i slaget vid Fort Bowyer.