Varför förlorade U.S. till Kanada i kriga av 1812?

Två skäl. En är att amerikanska politiker dåligt försummade den amerikanska militären i åren leder upp till 1812. Andra är att de politikerna förväntade kanadensare att hälsa sin invasion kraft som befriare.

Märkligt nog, var det andra gången de gjort det misstaget. En amerikansk armé hade invaderat Nedre Kanada (Quebec) 1775, och beslutsamt besegrats av en kombination av brittiska trupper och kanadensiska milisen.

Det är sant att mer än hälften av befolkningen i övre Kanada (Ontario) föddes i USA. Många av dem hade valt att flytta till Kanada, men många var lojalister som hade tvingats att ge upp sina hem och tillhörigheter och lämna USA under vapenhot.

Kanadensare, inklusive de nya kanadensarna, består den största delen av den regerande kraften, med aboriginska stammar och ett mycket mindre antal brittiska stammisar. Även om dåligt underläge, besegrade de tio separata invasion arméer beslutsamt.

President Madison och krig Hawks var också övermodig på grund av deras 20-till-1 fördel i befolkningen. Thomas Jefferson förklarade att ta Kanada var "bara en fråga om marching."

Motivation kan ha bidragit, alltför. Amerikanmilisen vägrade ofta att lämna sina egna stater, för att inte tala om att invadera ett annat land, medan de kanadensarna gick in i striden att veta att en amerikansk seger skulle innebära slutet för Kanada.

Som tar upp en viktig punkt. Ibland skriver någon att det var "Bara brittiskt territorium" eftersom Kanada inte blivit ett land fram till 1867. I själva verket av 1812 regel brittisk eller inte, hela området hade varit kallad Kanada för ett par århundraden redan, och termen "Kanadensisk" föregår termen "Amerikansk" med cirka hundra år.

Ironiskt nog, genom att starta ett krig och tvinga kanadensare att försvara sitt land, USA satt i gång en våg av patriotiska känsla och nationsbyggande, som ledde till en oberoende Kanada.