Varför stödde USA chilenska kuppen mot Allende 1973?

1970-talet var tider av stora förändringar i Sydamerika, med bönderna och arbetarna organisera för vad de trodde var ett bättre liv, ser till kommunismen. Detta var ett allvarligt hot mot amerikanska företagens intressen, och Salvador Allende, (Chiles President innan statskuppen) var en socialist på sidan av arbetarna.

Allende stött strejken på koppar gruvarbetare, och förstatligade koppargruvor. Detta kontrollerades av amerikanska företagens intressen, och de tog inte detta hot lätt. Allende var också en stark anhängare av Fidel Castro.

USA anklagade Allende regeringen att främja sovjetiska intressen i Latinamerika som Allende nationaliserade amerikanska företag. Investerare från amerikanska företaget International Telephone & Telegraph (ITT), som ägde 70% av den chilenska telefonbolag (Chitelco) trodde att den chilenska regeringen skulle nationalisera sina tillgångar där, och pressade ITT att sätta den amerikanska regeringen genom sina anslutningar och lobby grupper.

Export inkomster sjönk på grund föll i både produktion och pris på världsmarknaden av koppar, den viktigaste exporten av Chile.

Från Wikipedia: "Chilensk politik uppsteg till ett tillstånd av inre oroligheter bland strejker, lockouter, ekonomiska sanktioner, CIA-stödda propaganda och en misslyckad kupp i juni 1973".

Det var en årlig inflation på över 900 procent. Vissa människor tror att Allende skulle störtas av den chilenska armén med eller utan USA: S stöd.

Enligt CIA, fastän de stödde militärjuntan, hade efter störtandet av Allende de reservationer om Pinochet att bli President. Dock styrde han Chile i 17 år. Senare var det erkänd världen över var han en brutal diktator och försök gjordes att åtala honom i domstolarna.

För ytterligare information kolla declassified dokument från den amerikanska regeringen på George Washington University webbsidan (se relaterade länkar)