Vilka är orsakerna och effekterna av lågkonjunkturen 2008?

Vilka är orsakerna och effekterna av lågkonjunkturen 2008?

.-Stagnerar oljepriserna (lätt överträffar 100 dollar per fat), driven av geopolitiskt osäkerhetsfaktorer, kollapsen av aktiemarknaden och efterföljande avledning av spekulativa investeringsmarknaden och den förväntade oljeproduktionen minskar med OPEC.

2.-fortsatt upptrappning av priserna på baslivsmedel (ca 15%), på grund av den effekt som kallas "andra omgången" (översättning av företag från ökade kostnader för råolja och råvaror tillsammans med lönerna ökar priserna på tillverkade produkter, kränkande marginaler för företag och mäklare och en helt ineffektiv administration och bristen på mekanismer för att styra den oupphörliga desboque med påföljande stiger i inflation och efterföljande minskningen av förbrukningen.

3.-skenande inflationen nära till 6% och ohämmad tillväxt av utlandsskulden (d 2,5 miljarder US dollar) och underskottet i bytesbalansen (15% av BNP) för 2008 till följd av ovanstående två punkter, med en påföljande minskning av statens intäkter autonomi och minskad köpkraft för arbetstagare inom en snar framtid på grund av lönen ökar under inflationstakten eller frysning eller minska dem.

4. - ökning av Europeiska centralbankens till 4,5% under det sista kvartalet av 2008 med syftet att försöka bromsa skenande inflation i euroområdet (nära 5%) omedelbar inverkan på inteckningar och banklån på att kylning Euribor (upp nästan 6%), ekonomiska strypningen senare omfattande sociala och dramatiska ökning av misskötsel och embargon bank kollaps av värdepapper (runt IBEX 10.000 poäng i slutet av året) och avledning investeringar till obligationer och fastigheter.

5. - en ökning av arbetslösheten upp till 12,5% i slutet av 2008, på grund av utbrott av fastighetsbubblan och efterföljande dominoeffekt inom sektorerna kopplade till byggandet av en enad euro artificiellt uppskattat att orsaken till flaskhals exporten och stagnation av turismen sektor (in i recession under andra halvåret 2008 och avslutas året med en mager ökning på 1,5% av BNP) , med den ökända minskade statens intäkter och den därav följande minskningen av investeringar grundläggande infrastruktur och social service