Vilka var "Corn lagar" 1846?

En majs lagen infördes först i Storbritannien 1804, då markägarna, som dominerade parlamentet, försökte skydda sina vinster genom att införa en tull på importerade majs. Under Napoleonkrigen hade det inte varit möjligt att importera säd från Europa. Detta ledde till en expansion av brittiska vete jordbruk och hög bröd priser.

Bönderna fruktade att när kriget tog slut 1815, import av utländska majs skulle sänka priser. Denna rädsla var motiverad och priset på majs nådde sjönk från 126. 6 d. en fjärdedel i 1812 till 65s. 7 d. tre år senare. Brittiska markägare tillämpas tryck på medlemmar av underhuset att vidta åtgärder för att skydda vinsterna för jordbrukarna. Parlamentet svarade genom att anta en lag som tillåter import av utländska vete tullfritt först när det inhemska priset nått 80 shilling per kvartal (8 skäppor). Bortgången av denna lagstiftning måste parlamentet försvaras av beväpnade trupper mot en stor arg folkmassa.

Denna lagstiftning var hatad av människor som lever i Storbritanniens snabbt växande städer som hade att betala dessa högre bröd priser. De industriella klasserna såg majs lagstiftning som ett exempel på hur parlamentet antagit lagstiftning som gynnat stora markägare. Tillverkarna var särskilt berörda att majs lagar skulle leda till ett krav på högre löner.

1828 försökte William Huskisson lindra det lidande som orsakas av det höga priset på bröd genom att införa en glidande skala av tullar enligt pris. En handel depression 1839 och en serie av dåliga skördar skapade en hel del ilska mot majs lagar.

I 1841 parlamentsvalet i ledaren för anti majs lag ligan blev Richard Cobden MP för Stockport. Även om Cobden fortsatte att turnera landet att göra anföranden mot majs lagar, var han nu i stånd att ständigt påminna den brittiska regeringen att reformer var nödvändiga.

Den ekonomiska depressionen på 1840-1842 ökat medlemskap av anti majs lag League och Richard Cobden, John Bright talade till en mycket stor publik över hela landet. 1845 ligan var den rikaste och bästa organiserade politiska grupp i Storbritannien.

Irländska potatis gröda 1845 och massvälten som följde, tvingade Sir Robert Peel och hans konservativa regering att ompröva klokhet i majs lagar. Irländska nationalister som Daniel O'Connell blev också deltar i kampanjen. Peel var gradvis vann över och i januari 1846 en ny majs lag antogs som minskat tullen på havre, korn och vete med obetydliga summan av en shilling per kvartal blev lag.