Vilka var de främsta orsakerna till den iranska revolutionen 1979?

Svaret 1
Shahen av Iran var en diktator, han bodde bara för sig själv och inte bryr sig om folkets (speciellt deras religion och fattiga liv), dödade tusentals av dem och alla som var emot honom i fängelse.
Men människor vaknat upp av bly-av någon som heter Imam Khomeini och skapade Islamic Republic.

Svar 2
Det iranska folket, de flesta av dem traditionella eller sekulära Muslimer revolterade hela Iran. De religiösa fundamentalisterna var en minoritet av de iranier som protesterade. När Shahen abdikerade, fanns det en avsikt att skapa en republik som representerade det iranska folket. Mellan April och oktober 1979 (efter Shahen hade redan lämnat landet och den islamiska republiken Iran deklarerade) kunde ayatollorna dock att konsolidera makten och skapa konstitutionen av den islamiska republiken Iran som tillkommer de religiösa fundamentalisterna med politisk makt.

Iranier i allmänhet var emot Shahen och emot honom från nästan varje politiskt perspektiv. Dessa inkluderar:

  • Några sade att Shahen inte var tillräckligt religiös
  • Några ansåg att Shahens politik var alltför tryckande
  • Några ansåg att Shahen modernisering utan att bevara Irans kulturarv och andra var arg att han rörde sig för långsamt
  • Några trodde att Shahen var en sellout till utländska intressen och andra trodde hans utländska fokus var för smal.
  • Några trodde att Shahen inte beviljade kvinnor tillräckligt rättigheter och andra ansåg att kvinnor hade alltför många rättigheter.
  • Några trodde att Shahen bör ha uppmuntrat mer medelklass tillväxt och andra anser att han borde ha lagt mer kapital in i branschen.
  • Vissa ville ha mer privatisering och andra ville ha mer nationalisering.

När det gäller de specifika orsakerna till iranska protesterna och eventuell revolutionen, var de många:

Rikedom & sysselsättningsfrågorna:
viktigast var den rikedom ojämlikheten mellan Shahen och adeln och gemensamma iranska medborgare. Det var enorm fattigdom i hela landet och hög arbetslöshet, undersysselsättning, låga löner och få skydd för arbetare.

Religiösa konservatism: De flesta iranier var religiöst konservativa (liknande den amerikanska Bibelbältet i motsats till fundamentalisterna) och motstått Shahens västerländskt och sekularisering rörelser i Iran. Shahen klargjort att religion inte var viktigt för honom som en linjal, medan den var en oro bland folket.

Marionett till utlänningar: Shahen sågs också som en västra marionett, särskilt när CIA störtade Irans President Mossadegh 1953 till re-installera Shahen av Iran och med tanke på hur Iran gagnade mycket lite från sin egen petroleum.

Brutala hemliga polisen: Shahen hade en ökänd hemlig polis kallas SAVAK som trakasseras människor och dödade tiotals andra.

Maktfullkomlighet: Iranierna ville ha kontroll över sina egna angelägenheter. Iranierna önskade någon form av självstyre eller demokrati. Shahen var en auktoritär som hindrade människor från att uttrycka sina åsikter.

Fråga för fundamentalister: Särskilt i det traditionalistiska lägret kände fundamentalisterna i Iran att Shahen personifierade en västerländsk kultur av girighet och materialism, eftersom han försökte upprätta en mer sekulär regering. Som med många linjaler, samlat han stor personlig rikedom. Han arbetar också olika sätt att undertrycka politiskt oliktänkande. Det var slutligen den landsförvisade Ayatollah Khomeini som 1979 lyckades Shahen och etablerade en islamisk religiös regering.

Obs: Det faktum att dessa klagomål fanns betyder inte att den islamiska republiken Iran efteråt "fast" dessa problem.