Vilka var utmanarna för tronen 1066?

1066 dog King Edward Bekännaren, så England hade att hitta en ny kung, som King Edward hade inga barn. Medan tre andra människor som gjorde anspråk på tronen, de var:

  • HARROLD GODWINSON - earl av Wessex
  • WILLIAM - hertig av Normandy
  • HARRALD HARDRAADA - kung av Norge

Harrold Godwinson anspråk på tronen var tht han är de flesta poweful mannen i England. Han har också ben lojala mot den tidigare kungen. Han var också Edwards svåger som sin syster gift med Edward. Edward hade lovat Harrold att han skulle bli kung.

Williams påstående är att han visste hur man regel eftersom han redan dom. William var också Edwards kusin. William sägs han lovade han var kronan.

Harrald Hardraada påstående var att tidigare England styrdes av Norge, med en dansk kung - kung Cnut - som "ledare".

Harrold, son till Earl Godwinson, valdes kung av de främsta adelsmän av England. Men han hade ingen tid att fira som William och Harrald var på väg att försöka stål kronan. King Harrold gick söderut vänta för William som Harrold trodde att han skulle komma först, men han hade fel. Harrald Hardraada anlände först, så Harrold hade att resa norrut för att bekämpa Hardraada, kung Harrold vann till slut. Men några timmar efter att ha vunnit det striden de hört att William hade bara kommit tillbaka söderut. Medan Harrold var trecking tillbaka ner söder, William och hans armé pissa förbereder för den stora striden. Slut Williams trupper vann genom att lura engelsmännen. Engelsmännen var omgivna av sköldar så normander (Williams trupper) prentened till reträtt, och engelsmännen gick efter dem, men när svenska bröt rang normanderna stannade, vände tillbaka och dödade dem. Amoungst de som dödades var Godwindson så William var krönt kung, så William var och fortfarande är känd som William Erövraren.

Hoppas detta hjälper! x