Vilka viktiga händelser som hände i Frankrike mellan 1919-2000?

2005 upplopp i Paris, Algeriet kriger, kriget i Indokina, etc.

Efter den första världen krigit, Frankrike visste vad vi kallar "Les années folles", en period när folk njöt av livet med carefreeness.
Sedan, 1929, Frankrike visste depressionen. Detta ledde till valet av en vänsterkantenpartit kallas "Le Front Populaire" med en stor liberal politik, 1936: de första Congés payés (betald semester) är den stora symbolen för denna sociala progression.
Den 2: a världskriget : den franska armén är enkelt besegrade av tyskarna, landet är separerade i två delar, North annekterades av Tyskland och söder leds av samarbete regeringen i Vichy.
Efter att vara befriade, Frankrike visste en övergång med "gouvernement provisoire" (tillfälliga regeringen). Tiderna är hårda, har landet återuppbyggas och "Épurationen" uppstod. "Épurationen" är den "häxjakten" mot tidigare medarbetare, under vilken summariska avrättningar utan spår var vanliga. Den hämnd känslan gjorde folk kritisera sina grannar.
Den fjärde republiken. 1946 - 1958
En ny constition röstades genom folkomröstning. Frankrike hade varit politiskt instabila under den fjärde republiken, med en stark regering omsättning.
kriget i Indochine i 1950ies och kriget i Algeriet.
Först slutade i 1954 med separation av Indochine i två Vietnams, den kommunistiska Norden och syd oberoende.
Andra slutade i 1962, med utropandet av självständigheten av Algeriet.
Den femte republiken: 1958 - ??
För att undvika den politiska instabiliteten, antas femte republikens konstitution. Ge mer makt till den verkställande makten (presidenten och regeringen), hade det låtit effektivare politik. Marshallplanen började effekter och Frankrike vet "Trente Glorieuses" (den härliga trettio), trettio år av stor ekonomisk whealth. Oljekrisen 1974 slutade denna period. Sedan dessa år sedan, har Frankrike ekonomiskt känt en mer "normal" tillväxt.
Händelserna 1968. Kallas "Mai 1968", var dessa händelser studenter tumultar som hade förvandlats till en politisk och en social "revolution". Arbetarna, gick av slående, eleverna i revendications. Landet hade blockerats i en månad. De ledde till att President De Gaulle.
Dessa händelser är ansedda i Frankrike som en frihetlig revolution, revendications gjorde om löner, Kvinna villkor, utbildning...

Fondation och byggandet av Europeiska unionen:
Frankrike och fem andra länder (Tyskland, Nederländerna, Luxemburg, Belgien och Italien) grundade Europeiska unionen 1951. Med tider, unionen har vuxit och nu består av 27 länder.
När det gäller 2005 års upplopp, dessa händelser var inte viktiga och är ganska anecdotic, de faktiskt fått alltför stor uppmärksamhet i media, särskilt av neocon medier i USA i svaret av den franska vägran att kriget i Irak.

Naturligtvis detta ämne förtjänar förbättras, och är inte uttömmande i händelserna skildras.