Där gjorde en grogrund för grogrund nationalister och etnisk rivalitet finns i världskriget 1 i början av 1900?

I Irland, mellan protestanterna och katoliker.

Protestanter (unionister) ville bo del av det brittiska Imperieorden som de var lojala mot kronan och de gynnades ekonomiskt (fri handel med Storbritannien) såväl som religiöst de var säkra som Storbritannien var protestantiska också.

Katoliker (nationalister) delades upp i extremister som ville vara helt separat från Storbritannien och var beredda att använda våld för att få det & moderaterna som motsatte sig Storbritannien men såg ingen nytta att få fysiska. De bosatte sig för Home Rule som mål - irländska kontroll över utbildning, skatter, vägar etc. men Storbritannien kunde fortfarande har makt över handeln & krig.
Katoliker kände också obekväma i protestantiska land. (75% katolik i Irland)
Irländska tullen & språk klassades som grov och landet var att vara amerikaniserat.
Den irländska ekonomin spiral nedåt och det var fortfarande ett argricultural land och Storbritannien var inte gör tillräckligt för att stödja dem.
Kontroll över Irland var knappt någonsin i landet och någon ny lag var tvungen att gå igenom The House of Lords i London som hade makt att inlägga veto mot något de inte gillar, att vara konservativ & protestantiska var detta en hel del motioner katolska irländska föreslås.