Har Tyskland att stödja Austria-Hungary 1914?

Tyskland och Österrike-Ungern i 1914Germany var den ledande medlemmen av alliansen. Austria-Hungary var väl medvetna om detta och endast utfärdade dess mycket krävande och orimliga ultimatum efter att få klartecken från Tyskland. I själva verket var godkännande (från Tyskland) så komplett och utan förbehåll att det ofta benämns som en "blankocheck". I avgörande skeden under krisen, var Österrike eggad. Dokument som har skickats från Berlin till Wien göra detta fullständigt klart.
Serbien accepterat nästan alla punkter i ultimatum och "duvor" i Wien ville acceptera. På denna punkt används den tyska generalstaben allt sitt inflytande till att stärka positionen för hökarna i Austria-Hungary.
I ett sent skede i krisen i juli 1914 verkar det ha varit vissa interna meningsskiljaktigheter överst i Tyskland. Den utrikesminister av Österrike-Ungern, greve Berchtold, märkte uppenbar oenighet i Berlin och frågade: "Vem är ansvarig i Berlin - Bethmann-Hollweg [kanslern] eller Moltke [chefen för generalstaben]?" Det var den senare som var särskilt angelägen om krig och eggade Austria-Hungary...
En av den tyska generalstaben möte i December 1912, under ledning av Kaiser Wilhelm II (utan även kanslern närvarande) om löst i princip att använda den nästa lämpliga stora internationella krisen för att gå i krig mot Frankrike och Ryssland, som de trodde var försöker "omger" Tyskland. Detta är på rekord, men det finns utrymme för diskussion om hur långt detta beslut bör tas till nominellt värde. (Normalt, man skulle ha väntat att det skulle ha varit betydande uppföljningsarbete, men det fanns inte. I ordning ord är det möjligt att generalen bemannar bara säger "Ja, ja" till den Kaiser, som var tämligen starkt på detta beslut 1912).
Varje antydan om att en ovillig Tyskland drogs in i världskriget 1 av en aggressiv Austria-Hungary är vilt oriktigt. Den tyska generalstaben används Österrike som en nickedocka.
För att undvika missförstånd, skulle jag vilja betona att detta inte är en synpunkt från Versaillesfördraget. Det var ansett yttrande av en respekterad Tysk historiker, Fritz Fischer (1908-99), skriva på 1960-talet med full tillgång till tysken och österrikisk-ungerska arkiv.
Fritz Fischer underströk att hans resultat inte underbygga artikel 231 av fördrag av Versailles, som den senare behandlas varje tysk - man, kvinna och barn - som ansvarig.
Fritz Fischers uppfattning är ganska standard i Tyskland och i stora delar av Europa bland professionella historiker av världskriget 1, med ändringar, även om det råder oenighet om olika aspekter.
Populär historia i USA (och mycket av informationen som är tillgänglig online) är konstigt fientligt inställd till dessa åsikter. I USA finns en tendens i "populära" historia att hålla fast vid föråldrade syn på detta.

Se länkarna för "Wikipedia: Fritz Fischer" och "I Memoriam: Fritz Fischer" nedan.