Vad kännetecknar Brandenburger konsert nr 5 i D-dur BWV 1050?

Vad kännetecknar Brandenburger konsert nr 5 i D-dur BWV 1050?

Cembalo är både en concertino och ett ripieno instrument: concertino passager del är obligat; i avsnitt som ripieno det har en del Basso bas och spelar continuo.
Denna konsert använder sig av en populär kammarmusik ensemble av tiden (flöjt, violin och cembalo), vilken Bach använde på sina egna för mellersta rörelse. Man tror att den var skriven i 1719, att visa upp en ny cembalo av Michael Mietke som Bach hade kommit tillbaka från Berlin den Cöthen domstolen. Det är också tänkt att Bach skrev det för en konkurrens på Dresden med fransk kompositör och organist Louis Marchand; den centrala rörelsen använder Bach en av Marchands teman. Marchand flydde innan tävlingen skulle äga rum, tydligen skrämt bort inför Bachs gott rykte för virtuositet och improvisation.
Konserten är väl lämpad i hela att visar upp en fin cembalo och virtuositet sin spelare, men särskilt i den långa solot "cadenza" till den första satsen. Det verkar nästan säker att Bach, anses vara en stor orgel och cembalo virtuos, var cembalo solist vid premiären. Forskare har sett i detta arbete ursprunget till solo tangentbord konserten eftersom det är det första exemplet på en konsert med en solo tangentbord del. [8] [9]
En tidigare version, BWV 1050a, har otaliga små skillnader mellan dess senare kusin, men endast två viktigaste: det finns ingen del för cello, och det finns en kortare och mindre genomtänkta (ändå harmoniskt anmärkningsvärda) cembalo cadenza i första satsen. (Den cello delen i BWV 1050, när det skiljer sig från den violone delen, fördubblar vänstra av cembalo.)