Vad var München konferensen 1938?

Konferensen i München hölls i München den 28-29 September 1938, med ledarna för Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien. Adolf Hitler hade begärt besittningen av Sudetenland i Tjeckoslovakien. (Området innehöll den tjeckiska gränsa befästningar och vissa tunga industrin samt 3 miljoner tyskar).

Brittiske premiärministern Neville Chamberlain försökte tala honom ur den. När Hitler skulle inte backa, och även utökat sin krav, kammarherre beslutat att tillämpa en politik med "eftergifter" och gav till Hitler i denna fråga, i hopp om att Hitler inte skulle göra någon mer krav.

Således, kammarherre, Fransk ledare Edouard Daladier och italienska diktatorn Benito Mussolini träffat Hitler i München och enades om att annekteringen av regionen Sudeten till Tyskland. Tjeckoslovakien var inte inbjuden att delta. Hitler sa att det var hans "slutliga efterfrågan" i Europa och Chamberlain återvände till Storbritannien och meddelade att han hade uppnått "fred i vår tid." Dock bröt bara fem månader senare Hitler andan i avtalet genom att stycka resten av Tjeckoslovakien. Hitlers verkliga avsikter för Europa gjordes mycket klart, och Frankrike och Storbritannien hamnade ser dumt och misskrediteras.