Är världen slutar den 21 December 2012?

Är världen slutar den 21 December 2012?

Korta svaret: Nej.
Längre svar: nr. Inte vara löjligt.

Detaljerade svar: det finns några crackpots som hävdar att gamla mayafolket, en kultur som tydligen inte kunde förutse egna slutar ett par hundra år sedan, trodde att världen skulle sluta på eller runt slutet av år 2012 (det finns en diskrepans här, eftersom många av de människor som har försökt att konvertera Mayakalendern går till gregorianska (den typ vi använder) kalenderdatum har gjort så felaktigt).

Problemet är att det finns egentligen inga bevis att mayafolket, som helhet, faktiskt trodde detta, och det finns betydande bevis för att de inte. Det är också skrattretande att tror att de hade något annat än en ganska skakig mytologi att basera detta på, om de tyckte så.

Maya "långa räkningen" slut datum är, i det långa loppet, inte riktigt någon mer betydande än bilens vägmätare "välter" till alla nollor. Bilar explodera inte automatiskt när detta händer; världen kommer inte att avslutas. Det är i grunden precis som midnatt efter en lördag, när kalendern går tillbaka till början av veckan och startar över igen med söndag.