Hur effektiv var The kompromiss av 1850?

Inget som lika effektivt som Missourikompromissen, som hade hållit freden i trettio år, men vars villkor inte skulle kunna rymma en ny stat lika stor som California.

Kompromissen som 1850 var en besvärlig kompromiss, så att Kalifornien för att komma in i unionen som fria smutsar, och kongressen hade att blidka söder med vissa medgivanden. Den mest kontroversiella av dessa var Fugitive Slave Act som tillåtet officiella slav-fiskare att jaga runaways.

Detta rasande snabbt växande Abolitionist lobbyn, inklusive Harriet Beecher Stowe som streckade-off "Uncle Tom's Cabin" på kort tid, att se det bli en rikstäckande bästsäljare, underblåser slaveri debatten ytterligare.

Kompromissen som 1850 hade ersättas med mer förhastade erbjudanden, ingen som fastnat.
Utöver de ovan förstördes den 1850 nedsatt politiskt av passagen i Kansas-Nebraska Act från 1854. Där har vi införandet av folklig suveränitet. Lagen kallas för medborgarna i territorier och kommande nya statliga tillämpningar att rösta om staten skulle vara en fri en eller ett slav-läge. Lagen var en del av Stephen A. Douglas legacy.