Som kämpade och vann kriget 1812?

US vs Storbritannien, vann US.

Tja, förutom resultatet. Lagstiftarna kallas krig Hawks stampeded Madison och kongress att förklara krig, insisterar på att med tvång annekterar Kanada skulle vara, i ord av Jefferson, "bara en fråga om matchande."

I juni 1812 attackerade USA sin granne, med en mycket större invasionsstyrka. Försvararna bestod av 5200 brittiska trupper, och ungefär tre gånger så många infödda och kanadensiska milisen. I en serie av strider besegrades inkräktarna beslutsamt. De drog sig tillbaka över gränsen, och därutöver, avstå från Detroit, buffel och Fort Dearborn (Chicago).

Britterna gick på offensiven, ta Washington och bränning i Vita huset. Dock inte vid något tillfälle de försök att återerövra USA. I själva verket trött på krig efter att ha besegrat Napoleon, brittiskt ganska generöst vände alla amerikanterritoriet det hade erövrat och undertecknade fördraget i Gent, som slutade kriget.

Ironiskt nog, den amerikanska invasionen, andra sedan en amerikansk armé anföll Kanada 1775, sammanförde engelska och franska engelsktalande kanadensare, och började prata om nationen, som inleddes 1867 verklighet.