Vad var Berlin Airlift 1948?

När andra världskriget slutade 1945, Tyskland delades upp i fyra bitar och varje bit styrdes av en av de fyra stora länder som vann kriget (Storbritannien, USA, Sovjetunionen och Frankrike). Berlin, den huvudstad staden av Tysklandet, delades upp på samma sätt; Berlin är dock nästan exakt i centrera av den sovjetiska delen, som så småningom skulle bli Östtyskland.

Innan kriget var även över, började Sovjet och de andra tre misstrott varandra. Stalin, diktator dom Sovjetunionen, var typ av paranoid. Dessutom, eftersom Tyskland var en stor och kraftfull land, ville båda sidor Tyskland att ansluta sig till deras sida (när den nazistiska saker behandlas).

Så började Sovjet jävlas med de andra allierade. Eftersom Berlin var rätt i mitten av den sovjetiska delen av Tyskland, fanns det endast ett par vägar och järnvägar som var tillåtna att gå från västra Tyskland till västra Berlin. De flesta av västra Berlins mat och förnödenheter kom från sovjetiska Tyskland. Det var andra saker (som jag inte har tid att komma in nu) pågår också, som Marshallplanen och ändringar till den tyska pengar, som orsakade spänningar mellan Sovjet och väst.

I ett försök att ta kontroll över resten av Berlin, 1948 Sovjet slutat ge mat och förnödenheter till Västern, och slutat att låta människor gå på de vägar och järnvägar att komma till västra-Berlin. De hade hoppats att den svältande människor det skulle bli upprörd de västallierade och Sovjet.

Det är då den Berlin Airlift hände. Eftersom de inte kunde ta in mat och förnödenheter på marken, de västallierade började ha flyga flygplan dem till västra-Berlin. Den sovjetiska plan misslyckats som West berlinarna överväldigande avslog deras närmanden. 1949, delningen av Tyskland blev permanent-den sovjetiska delen blev "tyska demokratiska republiken" eller Östtyskland och de andra tre delarna Förenade att bli "Förbundsrepubliken Tyskland" eller Västtyskland.