Vilka var de brittiska premiärministrarna från 1940 2008?

Vilka var de brittiska premiärministrarna från 1940 2008?

I början av 1940 var det Neville Chamberlain, även om han snart efter brittiska reträtten från Dunkerque avgick och ersattes av Winston Churchill. Churchill var premiärminister från 1940-45, fram till strax efter 2: a världskriget slutade i Europa. även han var en konservativ, begav han sig en koalitionsregering av alla politiska partier arbetar tillsammans för att klara den internationella krisen.
Snart efter slutet av det europeiska kriget fanns det allmänna val som såg Clement Attlee väljs som chef för en Labourregering; Han var PM när kriget slutade i Fjärran Östern och krediteras också som att ha infört National Health service och välfärdsstaten.
Valet 1950 såg Churchill återvände till kontoret, även om hans effektivitet som en fredstid Premier inte var lika med hans prestanda som en krigstida ledare, och han stod på grund av sviktande hälsa på 55 valet, även om detta igen vann moderaterna leds av Churchills förre förbundskanslern Anthony Eden. Eden var ansvarig för Storbritanniens inblandning i Suezkrisen 1956 / 57, han bank på USA: S stöd för den brittiska invasionen av kanalzonen, som uteblev eftersom detta kunde ha orsakats en stor supermakt konfrontation. Han avgick i ' 57 således och ersattes av sin kansler, Harold MacMillan, som valdes i sin egen rätt 1960.
MacMillan var PM under Kubakrisen 1962, och USA: S President John F. Kennedy berodde på honom i stor utsträckning på hur att hantera situationen, men MacMillan avgick följande år (många tror att detta berodde på den Profumoaffären, men det var faktiskt honom felaktigt att ha diagnostiserats med terminal prostatacancer som i själva verket hade han inte). Han ersattes av sin kansler Sir Alec Douglas-Home, som var endast i office i ett år innan en svepande arbetskraft seger i valet ' 64 väckts i Harold Wilson som den nya premiärministern. Wilson var vid makten fram till 1970, då Edward Heath ersatte honom som chef för en konservativ regering.
Heath var i tjänst fram till ' 74, men Wilson återvände till makten i valet samma år. Dålig hälsa tvingade honom att avgå i ' 76 och lämna över sitt kontor till sin kansler, James Callaghan. Som Douglas-Home var Callaghan alltid bara en "vaktmästare" premiärminister, aldrig valdes i sin egen rätt och ersättas av Margaret Thatcher vid valet ' 79. Thatcher var i byrån för över ett decennium, för hela 1980-talet, fram till tvingas avgå i slutet av 1990 efter hennes införandet av den djupt impopulär 'Poll Tax"resulterade i en rikstäckande vägran att betala det, upplopp i London och revoltet av flera av hennes egen topp ministrar. Hon ersattes av sin kansler John Major, som var under det första Gulfkriget och valdes i sin egen rätt i ' 92. Han var PM fram till 1997, när Tony Blair sopade till kontoret på huvudet av en "New Labour" regering. Han hade flyttat partiet från sina socialistiska rötter, avskaffade det åtagande att statligt ägande av nationella tillgångar, ad antagit regler som i vissa avseenden var längre till höger än de av moderaterna!
Han var vid makten i 10 år fram till 2007, då han tvingades avgå som Labourledare på grund av hans efter att ha blivit kraftigt impopulära för att stödja USA i kriget i Irak (som var tekniskt olagligt enligt internationell rätt) och för sin inblandning i korruption, mutor och vänskapskorruption. Han ersattes av sin finansminister Gordon Brown i valet det året, men även om Brown hade visat sig vara en mycket effektiv och behöriga kansler, han var en svag Premier och endast en enda term i office.

SÅ det var:
1940 Neville Chamberlain (förening)
1940 - ' 45 Winston Churchill (förening)
1945 - 50 clement Attlee (arbete)
1950 - 55 Winston Churchill igen
1955 - 57 Anthony Eden (konservativa)
1957 - 63 Harold MacMillan (konservativa)
1963 - 64 "Sir Alec Dougls-Home (konservativa)
1964 - 70 Harold Wilson (arbete)
1970 - ' 74 Edward Heath (konservativa)
1974 - ' 76 Harold Wilson igen
1976 - 79 James Callaghan (arbete)
1979 - 90 Margaret Thatcher (konservativa)
1990 - ' 97 John Major (konservativa)
1997-2007 Tony Blair (New Labour)
2007-2010 Gordon Brown (New Labour)

Arbetskraften under Brown sveptes från kontoret vid valet 2010, men konservativa vann den största andelen av rösterna, de hade inte tillräckligt för att göra upp det minsta antalet parlamentsledamöter som krävs enligt lag för att bilda en regering. De därmed in i en koalition med de Liberaldemokraterna, som för närvarande styr Storbritannien.